Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Így árthatnak fiuk nemi szervének az anyák

A terhesség alatti dohányzás magzatra gyakorolt káros hatásáról a szakemberek már régóta tudnak. Legismertebb ezek közül a csekély születési testtömeg. Az Aberdeen Egyetem kutatói nemrégiben igazolták, hogy a várandós nők dohányzása azt is eredményezheti, hogy születendő fiúgyermekük heréje súlyosan károsodik.

A Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism c. szaklapban megjelent tanulmány szerint a gyermekáldás elé néző nők dohányzása kedvezőtlen hatást gyakorol a herék fejlődésére. Fowler és munkatársai olyan nők fiúmagzatait vizsgálták (összesen 69-et), akik megszakították terhességüket annak második trimeszterében (a negyedik hónap kezdetétől a hatodik hónap végéig tartó időszakban).

A kutatók megállapították, hogy a folyamatos dohányzás károsítja a fiúmagzatok DHH-génjének (desert hedgehog-gén) működését. A vizsgálatokból az is kiderült, hogy a cigarettafüstben található kémiai anyagok további 29 gén működését érinthetik.

A DHH-gén különösen nagy szerepet játszik a herék egészséges fejlődésében. Azoknál az egereknél, amelyeknél ennek a génnek a működését maximálisan gátolták, a nemi szerv nagymértékben retardálttá és terméketlenné vált. Hasonló problémákkal küszködnek az ilyen génhibával születő férfiak is. A génkifejeződés kisebb mértékű gátlása természetesen nem jár annyira durva következményekkel, mint a gén működésének teljes hiánya, bár az alulműködés rejtettheréjűséget, húgycsőhasadékot és terméketlenséget is okozhat.

Egyelőre még tisztázatlan, hogy melyek azok a kémiai anyagok, amelyek a génkifejeződés gátlásáért felelősek. Annyi biztos, hogy azon magzatok májában, ahol a DHH-gén alulműködését tapasztalták, nagyobb koncentrációban halmozódtak fel a policiklikus aromás szénhidrogének (melyek életre szólóan megváltoztathatják a hormonok termelését, károsítják az immunrendszert és rákkeltő hatással bírnak). Fowlerék úgy vélik, sikerült alátámasztaniuk a DHH-gén szerepét a fiúmagzatok nemi szervének fejlődésében, bár a terhesség alatti dohányzás káros hatásainak részletes feltérképezéséhez még további kutatásokra van szükség.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/terhesseg_dohanyzas_magzat_here_nemi_szerv_genetika