Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Leszokás nélkül is csökkenthető a nikotinfüggőség

A Kalifornia Egyetem kutatói legújabb vizsgálatuk során felfedezték, hogy egy új módszer segítségével lehetőség van a nikotinfüggőség csökkentésére még akkor is, ha az illető a dohányzást nem hagyja abba.

Dr. Neal Benowitz, a kutatócsoport vezetője szerint a módszer lényege abban rejlik, hogy a leszokni vágyónak olyan cigarettát bocsátanak a rendelkezésére, mely hetek alatt fokozatosan csökkenő mennyiségű nikotint juttat a szervezetbe.

Bár léteznek olyan cigaretták, melyeket a dohánygyárak alacsony nikotintartalmúként reklámoznak, létjogosultságukat több szakértő is megkérdőjelezi, általuk ugyanis összességében mégsem csökken a szervezetbe kerülő nikotin mennyisége. Az alacsonyabb nikotintartalom miatt az elszívott cigaretták száma emelkedik, így a cigarettában található egyéb egészségkárosító anyagokból is több jut a szervezetbe.

A mostani vizsgálatban a kutatók 20 önkéntes egészséges dohányos segítségével próbálták elméletüket igazolni. Az önkéntesek az első héten megszokott cigarettájukat szívták, majd a következő hat héten olyanokat, melyek nikotintartalma fokozatosan csökkent. A hat hét letelte után szabadon visszatérhettek jól bevált márkájukhoz, melyet többnyire meg is tettek. Egy hónappal később azonban azt tapasztalták a kutatók, hogy a kezdeti állapothoz képest 40 százalékkal szívtak kevesebb cigarettát, mely a bevitt nikotin mennyiségében is figyelemre méltó csökkentést jelent.

„Kutatásunk eredményei alátámasztják azt a véleményt, hogy ha a dohánygyárakat köteleznék a cigaretták nikotintartalmának csökkentésére, akkor a fiatal, friss dohányosok kevesebb eséllyel válnának szenvedélyes cigarettázókká, valamint a régóta dohányzók esetében is segítene a leszokásban. Ez emberek milliói számára csökkenthetné a hosszú távú dohányzás okozta egészségügyi problémák súlyosságát.” – fejtette ki Dr. Benowitz.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/dohanyzas_leszokas_nikotin_fuggoseg