Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A káromkodás javítja a munkahelyi légkört

A munkahelyi káromkodás a beosztottak és a főnökök számára is kedvező hatással van, ugyanis segít csökkenti a stresszt – állítja egy tanulmány.

A csúnya beszéd jó csapatszellemet teremt, lehetőséget ad a munkatársak számára, hogy levezessék a frusztrációjukat, és szorosabbá teszik a kapcsolatokat – állapította meg a University of East Anglia kutatói által vezetett felmérés. A kutatásba 100 brit és USA-beli résztvevőt vontak be.

A vezető kutató, Yehuda Baruch professzor szerint a káromkodást nem szükségképpen negatív vagy bántó módon használják a munkatársak. A felmérésből az is kiderült, hogy a kutatók feltételezésével ellentétben a nők többet káromkodnak, főként, ha egymás közt vannak.

A kutatók szerint a káromkodás tiltása rossz hatással lehet a munkahelyi morálra és a dolgozók motiváltságára. Baruch professzor szerint „a káromkodás mint szociális jelenség az összetartozást és a csapatszellem erősítését tükrözi, pszichológiai jelenségként pedig a stressz oldására szolgál.” Szerinte a cégek vezetői számára az elsődleges kérdés az, hogy mennyire viszonyuljanak liberálisan vagy éppen tiltóan az ilyenfajta verbális megnyilatkozásokkal szemben. „A vezetőknek meg kell érteniük, hogy beosztottaik hogyan éreznek a káromkodással kapcsolatban. A kihívás az, hogy tudják, mikor kell szemet hunyni felette.”

A professzor arra azonban figyelmeztet, hogy támadó vagy sértő jellegű káromkodás stresszt okoz, ezért azt semmiképp nem szabad elnézően kezelni.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/karomkodas_munkahelyi_legkor_stressz