Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Eredményesebb lehet a vastagbélrák szűrése

Hatékonyabbnak bizonyult egy új vastagbélrákszűrő teszt a korábban használtnál, így hamarosan felválthatja azt a napi gyakorlatban is – derül ki a Journal of the National Cancer Institute szeptember 25-i számából.

A székletben rejtett vért kereső, ún. széklet okkult vérzés tesztek közül manapság a guaiac fa gyantájával átitatott szűrőpapírcsík a legelterjedtebb vastagbélrákot szűrő vizsgálat. Az Egyesült Államok egészségügyi hatóságai is ezt ajánlják, mivel a szűréssel korai stádiumban felismerhető a betegség és ez bizonyítottan csökkenti a vastag- és végbélrák miatti halálozást. A vizsgálat azonban nem minden daganatos esetet szűr ki, ezért szükség van új, megbízhatóbb tesztek kifejlesztésére.

Dr. James Allison, az oaklandi Kaiser Permanente intézet kutatója, kollégái segítségével két új módszer – egy érzékenyebb guaiac-teszt és egy immunkémiai módszer – hatékonyságát vizsgálta összesen 5841 ember bevonásával. Elemezték az új vizsgálati eszközök érzékenységét (ami tulajdonképpen a kiszűrt pozitív esetek aránya) és fajlagosságát (ami azt jelenti, hogy milyen megbízhatóan azonosítja a teszt a negatív eseteket).

Az immunológiai módszerrel 81,8 százalékos érzékenységet és 96,9 százalékos specificitást tudtak elérni, míg a guaiac-teszt 64,3 százalékos érzékenység mellett 90,1 százalékos specificitást tud felmutatni. „Nem tudni még, melyik immunológiai módszer a legjobb, de egyre több bizonyíték szól amellett, hogy az immunkémiai tesztek kiszorítják a guaiacot.” – vélte az atlantai Emory Egyetem kutatója, Dr. Jack Mandel.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/vastagbelrak_szurvizsgalat_teszt