Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Szerelmessé tesznek a potencianövelők?

Az olyan potencianövelő gyógyszerek, mint népszerű kék pirula, nem csak az erekciós problémákat képesek megoldani, de ”ráadásként” egy, a szerelemhez köthető hormon szintjét is növelik – állítják amerikai kutatók.

Patkányokon végzett kísérletek során a University of Wisconsin-Madison kutatói azt tapasztalták, hogy a népszerű potencianövelők hatóanyagának hatására a kísérleti állatokban megnőtt az oxitocin szintje. Az oxitocin a nők esetében fontos szerepet kap a szoptatás és a szülés során, és csak az elmúlt évtizedekben derült ki, hogy a férfiak esetében is jelentőséggel bír, mégpedig a nemi vágy és a szexuális funkció terén.

A potenciazavarok kezelésére használt gyógyszerek úgy tűnik, hatással vannak az agy azon részére, mely az oxitocin termeléséért felelős, mondta el a kutatásban részt vevő Meyer Jackson professzor. A gyógyszerek tehát amellett, hogy orvosolják a fiziológiai problémát, további pozitív hatással is bírnak – legalábbis a patkányok esetében biztosan, de Jackson szerint ez az embernél is valószínűleg ugyanígy működik –, elképzelhető tehát, hogy a jövőben más területeken is alkalmazhatják őket.

Mielőtt bárki a fenti szerekhez nyúlna, hogy lankadó érzelmeit orvosolja, fontos megjegyezni, hogy a potencianövelők, amellett, hogy a rossz véráramlás okozta merevedési problémák kezelésére valók, és elvileg csak receptre kaphatók, más gyógyszerekkel együtt alkalmazva komoly mellékhatásokat is okozhatnak, egyes tanulmányok szerint pedig bizonyos betegek esetében szemproblémák kialakulásáért felelősek. Bár sokan „szabadidős drogként” alkalmazzák a kis kék pirulát és társait, azok valójában nem alkalmasak az alkalmi, és orvosi előírás nélküli szedésre.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/potencianovelo_szerelem