Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

55 év után műtötték ki a ceruzát a német nő fejéből

Egy német nő egy baleset következtében 55 éven át élt egy ceruzával a fejében, melyet most egy műtét során végre eltávolítottak.

Az 59 éves Margret Wegner még négy éves korában esett el egy ceruzával a kezében, mely az esés során az arcán keresztül a fejébe fúródott a jobb szeme fölé. A nő élete nagy részében fejfájástól és orrvérzéstől szenvedett.

Berlini orvosok most egy két órás műtét során eltávolították a ceruza nagy részét, ám egy 2 cm-es darab úgy beágyazódott az agyba, hogy lehetetlen volt kiműteni. Mivel ez a rész lágy szövetbe van tokosodva, és a páciensnek nem okoz panaszt, az orvosok biztonsággal bent hagyhatták.

A ceruza 8 cm-es volt, és majdnem megsértett egy látóideget. A baleset történtekor az orvosok túl kockázatosnak tartották a műtétet, mivel a ceruza túl közel volt az agyhoz, de a korszerű technikai vívmányok segítségével az eltávolítása mára lehetségessé vált. A műtétet vezető Hans Behrbohm professzor elmondása szerint az operáció során egy 3D rekonstrukciós és egy endoszkópos műtéti rendszert használtak, utóbbi segítségével lehetővé vált a homloküreg felnyitása, ami egyébként súlyosan gyulladt volt.

Margret Wegner már jól van, nincs többé fejfájása, és az eddig a polipok miatt gátolt szaglását is visszanyerte.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/ceruza_mutet