Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Mire figyel a férfi, és mire a nő, ha szexet lát?

A tévhitekkel szemben a férfiak az erotikus képeken először a nő arcát nézik meg, mielőtt tekintetük tovább vándorolna a kép más, így a „lényeget” is tartalmazó részeire – állítják az USA-beli Emory Egyetem kutatói. A heteroszexuális szexet ábrázoló képeket pedig, micsoda meglepetés, a nők nézik tovább.

Az eredményeket publikáló pszichológus kutató, Kim Wallen vizsgálatai során szeretkező párokat ábrázoló fényképeket mutatott 23 és 28 év közötti férfiaknak és nőknek, miközben egy high-tech berendezés segítségével tekintetük irányát és időtartamát vizsgálták.

A férfiak a képek megpillantásakor először rögtön az arcra fókuszáltak, majd egy darabig elidőztek rajta, de a nők többségét rögtön a szexuális aktivitás érdekelte. Hogy mennyire, az attól is függött, szedett-e az illető hormonális fogamzásgátló tablettát. A hormonális fogamzásgátlást alkalmazó nőket inkább a teljes látvány érdekelte, és az olyan apró részletek, mint például egy ékszer, a fogamzásgátló tablettát nem szedő nők azonban inkább azokra a testrészekre összpontosítottak, melyeket normálisan ruhával szokás elfedni. A hormonális állapot tehát nagyban befolyásolja a nők érdeklődését.

A vizsgálatot végző kutatók szerint az arcra irányuló kiemelt figyelem a férfiak részéről kapcsolatban állhat az amygdala, vagyis az agy érzelmi információkat feldolgozó területének magasabb aktivitásával. A nők egy meztelen férfi láttán könnyen képesek megállapítani, hogy az illető szexuálisan felajzott-e, míg egy női test kevesebbet árul el, így a kutató férfiszemeknek az arcon kell keresniük a szexuális izgalom árulkodó jeleit.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szex_tekintet