Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Javíthatja a rákos betegek erőnlétét a ginszeng

A Mayo Klinika daganatkutató csoportja az amerikai ginszenggyökérrel szerzett tapasztalataikról számolt be az amerikai Klinikai Onkológiai Társaság éves kongresszusán. Eredményeik szerint a nagyobb adag ginszenggel kezelt betegek kevésbé voltak fáradékonyak, életerejük pedig nőtt.

A most bemutatott szigorú vizsgálat eredményei elsőként értékelik a Wisconsin fajba sorolt amerikai ginszeng lehetséges hatását a daganatos betegek erőnlétének javítására. Sok beteg arcán nagymértékű fáradtság tükröződik a diagnózist követően és a kezelés alatt. A több alvás vagy a pihenés nem csökkenti a fáradtságot, nem növeli az életerőt. „Reméljük, hogy a Wisconsin ginszeng a betegeink életminőségének javításában nélkülözhetetlenné válik, és várjuk a további eredményeket” – nyilatkozta Debra Barton, a Mayo Klinika daganatkutatója és a vizsgálat vezetője. „A daganatos betegek fáradtságának számos oka lehet. A kezelésben részülő daganatos betegek legfőbb problémája a fáradtság, és csak a második a betegség kiújulásától való félelem.”

A hagyományos kínai orvoslás és a jelenlegi ismeretek szerint a ginszeng segít legyőzni a szervezetet ért környezetei stressz hatásait. Mivel a daganatos betegek folyamatos stresszben vannak – a diagnózis okozta pszichológiai stressztől elkezdve a kemo- és radioterápia hatásán át –, a kutatók szerint a ginszeng kiegészítője lehet a jelenlegi terápiának.

A kutatók 282 beteget vontak be egy 8 hetes vizsgálatba. A betegeket négy csoportba sorolták, egy csoport placebót (hatóanyag nélküli készítmény), a másik három csoport három különböző mennyiségű – 750, 1000 és 2000 mg – Wisconsin ginszenget kapott. A placebót vagy a kisebb adag ginszenget fogyasztók a testi és lelki erőnlét csak nagyon kismértékű javulásáról be a számolnak be. A nagyobb adagot fogyasztók úgy érezték, energikusabbá váltak, ezen kívül a mentális, a testi, a lelki és az érzelmi állapotuk javulásáról is beszámoltak.

Barton szerint a vizsgálat célja az volt, hogy pontosítsák a ginszeng fáradtságra gyakorolt hatásait, meghatározzák a hatásos dózist és a lehetséges mellékhatásokat. Egyelőre azonban nem ajánlja, hogy minden beteg kezelésének azonnali része legyen. „Eredményeink biztatóak, de további kutatások szükségesek a bevezetéséig” – mondta a szakember. „Emellett nem jó ötlet, hogy a készítmény valamely formája a boltokban is megvásárolható legyen. Az étrendi kiegészítők kevésbé állnak ellenőrzés alatt, a jelenleg elérhető termékek koncentrációja nem mindig megfelelő.” – tette hozzá. Barton kutatócsoportja 2008-ban egy új klinikai vizsgálatot tervez az eredmények pontosítására.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/ginszeng_rak