Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A rákos sejtek kiéheztetésével kezelik a vastag- és végbélrákot

A vastag- és végbélrák kialakulásának kockázati tényezői és a már kialakult betegség szűrése nem kapnak elég figyelmet, ugyanakkor a rákos megbetegedések között a tüdőrák után ez a betegség vezeti hazánkban a halálozási statisztikákat. Ezért is állította a Magyar Rákellenes Liga a betegséget az idei Nemzeti Rákellenes Nap középpontjába.

Világszerte, illetve jellemzően a gazdaságilag fejlett országokban emelkedő tendenciát mutat a diagnosztizált vastag- és végbélrákos esetek száma. A statisztikák szerint az összes rákos megbetegedés mintegy 15 %-a vastagbél- és végbéldaganat. Magyarországon 2005-ben több mint 9000 új esetet diagnosztizáltak, ezekből közel 5000 volt halálos kimenetelű. A betegség 5 éves túlélése annak stádiuma szerint 10 % és 80 % között mozog. Az 5 éves túlélés azonban országonként is nagy különbséget mutathat.

A kór kialakulásának pontos oka máig ismeretlen, tudunk azonban számos kockázati tényezőről, úgy mint idős életkor, magas zsír- és kalóriatartalmú, rostban szegény étrend, polipok, gyulladásos vastagbélbetegségek stb. Az öröklött tényezők mellett jóval nagyobb szerepet játszanak a betegség kialakulásában a környezeti tényezők. Kevesebb zsíros étel fogyasztásával a vastag- és végbéldaganatok kialakulásának egy része elkerülhető lenne.

Éppen úgy, mint más rákos betegségek esetében, itt is nagyon nagy szerepet játszik a korai felismerés az eredményes kezelésben. Sajnos a legtöbb beteg túl későn megy el orvoshoz, ami a rontja gyógyulás esélyét és a további életminőséget. Az elváltozás előfordulása az életkor előrehaladtával növekszik, 50 éves kor felett sűrűbben alakulhat ki. Az elhízás és a családban előforduló ilyen típusú betegségek további kockázati tényezőt jelentenek.

Miikor forduljunk orvoshoz?

A betegség tünetei közül kiemelhető a székelési szokások megváltozása (ez járhat akár hasmenéssel, akár székrekedéssel), a véres széklet, a hasi fájdalmak (puffadás, görcsök, teltségérzés), a testsúlyvesztés, a lábakon kialakuló visszér, visszértrombózis, a fáradékonyság. A tünetek észlelésekor ne habozzunk orvoshoz fordulni! Idősebb korban javasolt szűrővizsgálatot kérni, ami nem feltétlenül jár kellemetlenséggel, mivel az időszakonként elvégzett béltükrözés mellett a szűrés másik módja a székletvizsgálat.

Áttörést jelent az újfajta kezelés

A már kialakult betegség eredményesen kezelhető: az elsődleges, sebészi beavatkozáson és a sugárterápián kívül az elmúlt évtizedben a gyógyszeres kezelés terén történtek jelentős előrelépések. „Az igazi áttörést a molekuláris célzott terápiák megjelenése hozta. E készítményekkel a korábban reménytelennek látszó betegek ellátásában is tudunk terápiás alternatívát nyújtani” – nyilatkozta professzor Bodoky György onkológus főorvos, a Nemzeti Rákellenes Nap egyik előadója.

Az áttörést egy forradalmi újítás, a daganatok növekedésének gyógyszeres megakadályozása jelenti: az infúzióban beadott készítmény gátolja az új daganatos erek képződését azáltal, hogy elvágja azok tápanyag-utánpótlását. A daganat így saját érhálózat és tápanyag hiányában „éhezik”, növekedése megáll, majd a daganatos sejtek sorvadni kezdenek.

Az érképződést gátló kezelés nagyon korszerű, célzottan alkalmazható és kemoterápiával együtt a jelenlegi leghosszabb túlélési eredmények érhetők el vele; fontos hozzátennünk, hogy mindezt jó életminőségben.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/erkepzodes_gatlas