2024. Július 14. vasárnap
A méhnyakrákról és az azt okozó HPV vírusról egyre többet tudunk, ám még mindig sok a félreértés, tévhit velük kapcsolatban. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokkal is foglalkozó nőgyógyásza a leggyakoribb mítoszokat oszlatja el.

A HPV ritka, ráadásul a tartós, monogám kapcsolatban élőknél nem nagyon fordul elő

Igen gyakori tévhit, miszerint a HPV vírus ritka. Az igazság azonban az, hogy a legtöbb ember átesik rajta (akár az emberek 80%-a), viszont legtöbbször észrevétlen marad. Természetes védettség alakul ki, az immunrendszer leküzdheti.

Bár az igaz, hogy gyakrabban elkapják azok, akik sokszor cserélgetik a partnereiket, ám a monogám kapcsolatban élőknél ugyanúgy előfordulhat. Fontos tudni, hogy a legtöbb állapot magától is gyógyulhat, ám igen súlyos problémákat is okozhat, köztük pl. a kiterjedt szemölcsökön kívül méhnyakrákot (a HPV bizonyos típusai). Éppen ezért érdemes részt venni rendszeresen a szűréseken!

Méhnyakrák tévhitek

Túl fiatal vagyok ahhoz, hogy méhnyakrákom legyen

Bár a méhnyakrákos betegek rendszerint 35-40 év felettiek, ám ez még nem jelenti azt, hogy a 20-as években ne fordulna elő. Viszont a HPV fertőzöttség és a méhnyakrák előtti állapotok a fiatalabb korosztály tagjainál igen gyakoriak!

Még nem élek szexuális életet, nincs szükséges HPV oltásra

A HPV vírus fertőzést elsősorban szexuális érintkezéssel lehet szerezni és továbbadni, ezért sokan úgy gondolják, felesleges akkor az oltás, amikor még valaki nem él szexuális életet. Azonban, a legmagasabb hatékonyság érdekében a szakemberek azt javasolják, hogy lehetőleg még a szexuális élet megkezdése előtt (9-12 évesen) kapják meg a lányok (és a fiúk!) a vakcinát!

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az óvszer védelmet nyújt

Igen sokan élnek abban tévhitben, hogy az óvszer védelmet nyújt. Ez sok nemi úton terjedő betegségre igaz is! Nagyon fontos lenne tudni, hogy az óvszer használata HPV esetében csak csökkenti a rizikót, ugyanis nem csak nyálkahártya érintkezésével, hanem pl. bőrkontaktussal is meg lehet fertőződni.

HPV fertőzött vagyok, méhnyakrákos lehetek?

Nem feltétlenül, nem szabad pánikba esni! Egyrészt a HPV-nek több típusa van, és nem mindegyik hozható a méhnyakrákkal összefüggésbe. Legtöbbször eltűnik a szervezetből az immunrendszer útján. Másrészt - és pont ez a szűrések lényege- a méhnyakrák előtti állapotok is felfedezhetők, nem csak már maga a méhnyakrák.

Nincsenek tüneteim, egészséges vagyok

Se a HPV-nek, se a rákmegelőző állapotoknak nincsenek sokszor tünetei, így nem csak akkor kell szűréseken részt venni, amikor már panaszai vannak. Bár legtöbbször a pecsételő vérzés, hüvelyi folyás, fájdalmas szexuális együttlétek utalnak a problémára, ám nem ritka az sem, amikor semmilyen tünet nem jelentkezik.

Már beoltattam magam, nincs szükségem szűrésre

Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokkal is foglalkozó nőgyógyásza kiemelte, hogy attól még, hogy valaki beoltatta magát, nem jelenti azt, hogy számára feleslegessé váltak a szűrések, mivel a vakcina csak a leggyakoribb (9) HR-HPV típusok ellen véd, és több mint 100 ismeretes. A többi női nemi szervről nem is beszélve, amelyeket szintén ellenőrizni kell. Éppen ezért fontos továbbra is a szűréseken részt venni.


Forrás: nogyogyaszatikozpont.hu

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés