2021. Június 15. kedd
Hogy kinek mi a legjobb diéta, az attól függ, hogy mik az egyéni céljai: fogyni akar, a vérnyomását akarja kordában tartani, vagy esetleg cukorbetegséggel küzd. Egy amerikai ranglistából kiderült, hogy az egyéni célokhoz melyik diétát érdemes választani.

A US News & World Report ranglistáját húsz diéta elemzése alapján állították fel, amit 22 szakértő – dietetikusok, diabetológusok, kardiológusok, stb. – végeztek el. A rangsort hét szempont alapján állították fel: rövid távú súlycsökkentő hatás, betarthatóság, tápanyagtartalom, a cukorbetegség megelőzése és kezelése, szívbetegséggel kapcsolatos hatása.

diéta

A diétákat öt besorolás szerint osztályozták: legjobb általános diéta, legjobb kereskedelmi diétás terv, legjobb fogyókúra, legjobb cukorbeteg-diéta, és a leginkább szívbarát diéta. Összesítésben a DASH-diéta végzett első helyen, a második helyre szorítva a mediterrán diétát. A DASH – ami a legjobb cukorbeteg-diéta címet is elnyerte a Mayo Klinika módszere előtt – eredetileg nem fogyókúrás program, hanem a magas vérnyomás csökkentését segítő étrend.

A legjobb fogyókúra – és egyben a legjobb üzleti céllal értékesített diéta – a szakértők szerint a Súlyfigyelők (Weight Watchers) programja, a második pedig Jenny Craig-diéta lett. A szívbetegeknek szóló kategóriában az Ornish diéta bizonyult legjobbnak, mögötte a TLC (Terápiás életmódváltás) végzett a második helyen. Egyik diéta nagy hangsúlyt fektet a mozgásra, a másik a támogatásra, de a diéta középpontjában elsődlegesen az étel áll.


Forrás: Medipress
2011. 06. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés