2021. Június 23. szerda
Hogyan készüljünk az internetes kapcsolattartásra?  -  Hogyan töltsük az időt karantén idején?  -  Információ az interneten: felejtek.hu
A járvány idején különösen nehéz a beteg, idős emberekkel való kapcsolattartás. Talán még nehezebb a demenciában szenvedőkkel, akiknek pedig szintén nagyon fontosak az emberi kapcsolatok. Mit tegyünk, hogy a beteg ne legyen magányos, ami méginkább súlyosbíthatja állapotát?

A demens beteg – állapotától függően – sajnos nem tehet túl sokat a barátságok, viszonyok megtartásáért, ezért ez a feladat az őt ápolóra hárul. Ha demens beteget ápolunk, gondoljuk végig, kik a legfontosabb személyek számára, és vegyük fel velük a kapcsolatot. A koronavírus idején személyes látogatásról szó sem lehet, egyéb eszközöket kell tehát találnunk. Ahogyan az oktatás is online módon folyik, vagy az internetes otthoni munkavégzés is széles körben elterjedt a járvány alatt, úgy az internet segítségével magánemberek is tartják a kapcsolatot. Sokkal többet tud nyújtani egy videós beszélgetés, mint egy sima telefonálás, különösen a demens betegnek.

Demens videochat

Hogyan készüljünk az internetes kapcsolattartásra?

Időzítsük a beszélgetést egy olyan időpontra, amikor a beteg jellemzően a legjobban van. Mielőtt a beteget és a számára kedves személyt összekötjük az interneten, hívjuk fel a hozzátartozót, és mondjuk el, milyen állapotban van ma a beteg, mire kell számítani. A beteget is készítsük fel, mutassunk fotókat arról a személyről, aki majd hívni fogja, idézzünk fel emlékeket. A hozzátartozó legyen türelmes, ha kell mutatkozzon be. Hagyjon időt a betegnek a beszélgetés során a reagálásra, keresse a közös témát, ami felkelti az érdeklődését. Idézzen fel régi emlékeket, vidám pillanatokat. Ne csak a múltról beszéljünk, tájékoztassuk a jelen helyzetünk eseményeiről is. A legfontosabb, hogy szóban biztosítsuk a szeretetünkről, hiszen most nincs mód arra, hogy átöleljük.

Hogyan töltsük az időt karantén idején?

Sokat segítenek a kreatív elfoglaltságok, pl. a közös festés, rajzolás, zenehallgatás, vagy régi fotók, videók nézése. Nagyon fontos egy jó napi ritmus kialakítása, amennyire csak lehetséges, vonjuk be a beteget a házimunkákba, főzzünk közösen. A karantén ideje alatt problémát jelent a napi séta, mégis nagyon fontos. Lakóhelytől függően különböző nehézségek adódnak, egy nagyvárosban például jóval nehezebb, szinte lehetetlen megoldani, mint faluhelyen. Ha megtehetjük, hogy sétálni megyünk, legyen külön sétálóruhánk, és csakis maszkban tegyük. Válasszunk elhagyatott helyet erre a célra. Hazaérve vegyük le a maszkot, és dobjuk a kukába, ha eldobható, vagy tegyük nejlonzacskóba a mosásig. A sétálóruhát még az ajtóban vegyük le, tegyük egy nejlonzacskóba mosásig, csak ezek után jöjjön az alapos kézmosás! A lakás tisztán tartása, fertőtlenítése szintén fontos, megfelelnek erre a célra a szokásos fertőtlenítő-tisztítószerek (pl. Domestos és társai). Ne feledkezzünk meg a villanykapcsolók, kilincsek, sőt a lakáskulcs fertőtlenítéséről sem.

Információ az interneten: felejtek.hu

A demenciában vagy Alzheimer-kórban szenvedő betegeknek és hozzátartozóiknak nagy segítséget jelenthet egy internetes oldal: felejtek.hu. Az oldalon nem csak a betegség kórképéről kaphatunk fontos információkat, hanem ápolási és jogi tanácsokról, terápiás lehetőségekről is olvashatnak mind a betegek, mind az őket ápolók.

A felejtek.hu szinte minden olyan kérdésre választ ad, ami a betegség kapcsán felmerülhet.

(Szponzorált tartalom)


2020. 05. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés