2024. Július 25. csütörtök
A cukorbeteg láb -  Ezekre figyeljen, ha diabéteszes!
A diabéteszes láb (cukorbeteg láb) a cukorbetegség egyik gyakori szövődménye. Dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont endokrinológus, diabetológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy a cukorbeteg páciensek fordítsanak nagy figyelmet lábuk ápolására. A diabéteszes láb szindróma tünetei nagyon súlyos problémát jelenthetnek, és akár a végtag amputációjához is vezethetnek.

A cukorbeteg láb

-A későn felfedezett vagy kezeletlen cukorbetegség neuropátiát, azaz fájdalommal és érzészavarral járó idegkárosodást okoz. Ez elsőként a lábujjak hegyén okoz tüneteket, később azonban továbbterjedhet a lágyrészekre vagy akár a csontra is. A neuropátia miatt a betegek nyomás- illetve fájdalomérzékelése is sérül, lábuk pedig fokozottan sérülékennyé válik – magyarázza dr. Polyák Annamária. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy akár egy véletlenül felgyűrődött zokni, vagy egy szorosabb cipő miatt nehezen gyógyuló seb jön létre, ami könnyen elfertőződhet, és végzetes következményekkel járhat. A diabéteszes lábápolás aranyszabályai Mivel ezek a bőrelváltozások az érzőidegek károsodása miatt fájdalom nélkül jelentkezhetnek, ezért sokáig észrevétlenek maradhatnak. Cukorbetegek esetében nagyon gyakran találkozhatunk a láb deformitásaival (ujjak torlódásával, bütyökkel, kalapácsujjal, a körmök deformitásával) és érszűkület is gyakrabban alakul ki náluk, mivel a diabétesz az érfalak elmeszesedését okozhatja a kis erek falaiban. Emiatt ezek könnyen, kisebb nyomásra is megsérülhetnek. A cukorbeteg láb esetében a bőrfertőzések (bőrgomba, körömgomba, orbánc) is rendszeresek lehetnek, aminek elősorban az az oka, hogy a beteg védekezőképessége romlik. Mindezen elváltozások nemcsak a beteg életminőségét rontják, de sajnos akár a lábujjak vagy a láb amputációjához is vezethetnek, és a szövődmények az életet is veszélyeztethetik. Ezért rendkívül fontos, hogy a cukorbeteg páciensek felfigyeljenek a diabéteszes láb tüneteire – figyelmeztet Polyák doktornő.

Ezekre figyeljen, ha diabéteszes!


• Bőrelváltozások

-Amennyiben cukorbeteg, akkor tudatosan és rendszeresen át kell vizsgálnia lábait minden nap! Ha valamilyen sebet, bőrpírt, bőrelváltozást (vízhólyagot, tyúkszemet vagy bőrkeményedést) vesz észre a lábán, haladéktalanul forduljon orvoshoz vagy a cukorbeteg láb gondozásában nagy tapasztalatokkal rendelkező gyógypedikűröshöz! Alaposan nézze meg a talpát, a sarkát és a lábujjak közti területeket is! Fontos, hogy még a legapróbb elváltozásra se legyintsen rá! – mondja a doktornő, aki hozzáteszi, hogy a láb sérülékenysége miatt a cukorbetegeknek körömcsípő használata javasolt. Ha bőrkeményedése alakul ki, tyúkszeme van, ne vagdossa, és na használjon rá szaliciles tapaszokat vagy oldatokat, mert ezzel még nagyobb bajt okozhat magának! Minden esetben forduljon szakemberhez!

•Lábbeli és zokni

-Cukorbeteg pácienseinknek mindig felhívjuk a figyelmét arra, hogy puha, gumírozás és varrás nélküli, megfelelő méretű, hibátlan pamutzoknit használjanak. A túl nagy vagy épp túlságosan szoros, varrt végű, szakadt vagy lyukas zokni felgyűrődhet, kidörzsölheti a lábat és a lábujjakat, esetleg vérhólyagot okoz, ami – ha nem veszi észre időben a beteg – akár életveszélyes fekéllyé is alakulhat – hangsúlyozza a szakember. Hasonlóan nagy figyelmet kell szentelni a lábbeli kiválasztására is: a beteg viseljen kényelmes cipőt, ami nem szorít, szükség esetén használjon kényelmes, speciális talpbetétet is. Tapasztalataim alapján mondhatom, hogy akár a lábát is megmentheti, ha a cipőjét minden alkalommal átvizsgálja, mielőtt felvenné – mondja a szakember. A felfeslett varrás, felgyűrődött bélés és talpbetét kidörzsölheti a lábat és sebeket okozhat. Minden cipőfelvétel előtt győződjön meg arról is, hogy a cipő belsejében nincs kavics!

•Lábápolás

-A cukorbeteg láb ápolását naponta és nagy gondossággal kell végezni. A lábmosáshoz használjon langyos vizet (de soha ne áztassa a lábát), és mindig körültekintően szárítsa meg bőrét, különösen ügyelve az ujjközökre – részletezi Polyák doktornő. Használjon a diabéteszes láb ápolására készült speciális lábápoló készítményeket, melyekkel megakadályozható a hám kiszáradása! A lábujjak között gombásodást megelőző vagy fertőtlenítő készítmények alkalmazását javaslom.

-A cukorbeteg láb rendkívül összetett jelenség, melynek gyógyításához és kezeléséhez több szakorvos együttműködő munkája szükséges. Kulcsfontosságú a megelőzés! Ha ön cukorbeteg, fokozottan figyeljen a lábára, hogy megelőzhetőek legyenek a szövődmények! – hívja fel a figyelmet dr. Polyák Annamária, diabetológus, endokrinológus
Forrás: Cukorbetegközpont
2024. 02. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés