2024. Március 29. péntek
Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint, melyet a Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer Center kutatói vezettek, a zsírban gazdag étrenden tartott terhes egerekben olyan genetikai változások alakultak ki, melyek hatására három generációnyi utódban megnövekedett az emlőrák kockázata.

„Köztudott, hogy a környezeti és életmódbeli tényezők meghatározó szerepet játszanak az emlőrák kifejlődésében, ezért állatmodellek segítségével próbáljuk azonosítani ezeket” – magyarázta Leena Hilakivi-Clarke, a kutatás társszerzője, a Georgetown Lombardi intézmény onkológus professzora. „A zsírban gazdag étrend összefüggésbe hozható a fokozott gyulladás kialakulásával, melynek a kapcsolatát a daganatos betegségekkel már több kutatás bebizonyította.”

Hilakivi-Clarke korábbi kutatásában már bebizonyította, hogy a zsírban gazdag étrendet fogyasztó terhes egerek „lányainál” fokozott az emlőrák kialakulásának kockázata. A jelenlegi tanulmány ezen a vonalon tovább menve bebizonyította, hogy még az „dédunokáknál” is megfigyelhető a kockázat megnövekedése. Az étrend hatására olyan genetikai változások alakultak ki három generációig bezárólag, melyek hatására fokozottá vált az emlőrák kialakulásának kockázata, csökkent a daganatellenes terápia hatékonysága és rosszabbodott a betegség kimenetele. A kutatás során az egereknek adott zsír arányaiban megfelelt annak, amennyit egy ember fogyasztana naponta. A különleges étrenden tartott és a kontroll egerek azonos mennyiségű kalóriát fogyasztottak mindennap, testtömegük is azonosnak bizonyult. „A kísérleti egereink azonban energiájuk 40%-át zsírból fedezték, míg a kontroll egerek csupán 18%-át. A tipikus emberi étrend 33%-a zsír jelenleg.”

A tanulmányban a terhes egerek a terhességi 10. napon kezdték a különleges étrendet, mivel ezen a napon kezdenek a magzat petefészkei és csírasejtjei kifejlődni. Ez az embernél körülbelül a második trimeszternek felel meg. „2012-ben 1,7 millió emlőrákot diagnosztizáltak, s a 90%-ánál nem tudták azonosítani a kialakulást elősegítő tényezőt” – magyarázta Hilakivi-Clarke. „Az eredményeinket figyelembe véve az étrend is fontos szerepet játszik több generáció életében is.” A tanulmányt a Breast Cancer Research című folyóiratban közölték, online formában.


Forrás: Medipress
2017. 07. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés