2024. Március 29. péntek
Sokan bűnös élvezetként tekintenek a csokoládéra, annak viszonylag magas zsírtartalma miatt. A csokigyártó cégek számára épp ezért remek lehetőség az az új felfedezés, amelynek segítségével csökkenthető a zsírtartalom.

Amennyiben egy elektromos mezőn keresztül viszik keresztül a folyékony csokoládét, könnyebben kezelhetővé, alakíthatóvá válik, így kevesebb hozzáadott zsírra van szükség. A csokoládé zsírtartalmának csökkentése régi kihívás, amellyel az édességpiac régóta igyekszik megküzdeni. Az új módszer a philadelphiai Temple Egyetem kutatóinak köszönhető.

A gyártási folyamat során a csokoládét egy olyan folyadékkal kezelik, amelyben a kakaó olvasztott zsírban és olajban kerül feldolgozásra. Bizonyos mennyiségű zsírra szükség van ahhoz, hogy a csokoládé megfelelő állagú legyen a könnyű kezelhetőséghez. Az új módszer segítségével ez a zsírtartalom mintegy 10 százalékkal csökkenthető, állítja a kutatást vezető Rongjia Tao, aki rendkívül optimista: úgy véli, hogy a módszer továbbfejlesztésével a zsírtartalom akár 20 százalékkal is csökkenthető lesz hamarosan. Az anyag a Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban került publikálásra.


Forrás: Medipress
2016. 07. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés