2020. Február 29. szombat
Utazás alkalmával sokféle betegség veszélyének vagyunk kitéve. Svájci kutatók szerint a nőknél inkább hasmenés és más gyomorbántalmak, a férfiaknál pedig a láz és a nemi úton terjedő betegségek kockázata fenyeget.     

A Zürichi Egyetem munkatársai közel 59 ezer külföldre utazó ember adatait összegezték tanulmányukban. Eredményeik szerint a nőknél nagyobb valószínűséggel jelentkezik hasmenés és más emésztőrendszeri probléma, megfázás, húgyúti fertőzés és gyógyszer-mellékhatás.

utazás, hasmenés, láz

A férfiaknál nagyobb kockázata van a különböző lázaknak, beleértve az olyan fertőzésektől származókat is, amelyeket szúnyogok, kullancsok és hasonló közvetítők terjesztenek. Ilyen például a malária, a dengue-láz vagy a kullancsláz (rickettsia). Szintén gyakrabban kezelték a férfiakat hegyi betegség, fagyás és nemi úton terjedő betegségek miatt.

Patricia Schlagenhauf, a Clinical Infectious Diseases című szakfolyóiratban közzétett tanulmány egyik szerzője úgy véli, megállapításaik segíthetik az utazókat és az utazási betegségekre szakosodott orvosokat, hogy jobban felkészüljenek a várható problémákra.


Forrás: MTI
2010. 02. 25. (Aktualizálva - 2012. 07. 15.)
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés