2020. Augusztus 15. szombat
Az úszás a legegészségesebb sportok egyike, a strandolás pedig a nyár legkellemesebb tevékenységei közé tartozik a hőségben. Talán mindenki gondol rá, hogy a közös „fürdővízből” lehet-e összeszedni fertőzéseket, árthatunk-e az egészségünknek ezen az úton?

A rendszeres úszás a legegészségesebb módja egészségünk megőrzésének, mozgás- és légzőszerveink, szívünk, keringésünk karbantartásának. Nyáron a hőséget is vízparton, strandon a legkönnyebb átvészelni. Ugyanakkor a kellemes hőmérsékletű mesterséges és a természetes vizek ideális körülményeket teremtenek jó néhány kórokozó számára, miközben a bőrünk éppen védtelenebb a szokásosnál, hiszen a víz leáztatja róla a védő sav- és lipidréteget.

Strandbetegsegek

Szemölcsök

Az uszodákban, strandokon nem ritka a vírusos szemölcsfertőzés. Ezek a bőrrel megegyező színű, vagy annál világosabb bőrnövedékek leggyakrabban a kézen és a lábon alakulnak ki. Nagyon makacsok tudnak lenni, különösen akkor, ha az érintett immunrendszere átmenetileg nincs csúcsformában (például krónikus betegség vagy tartós stressz miatt). Ha a szemölcsfertőzés a talpon alakul ki, ott befelé nő, így nagy fájdalmat képes okozni járás során. Mindenképpen kezelni kell, mert terjedhet!

Megelőzés:

A vírusfertőzéseket nem lehet száz százalékos biztonsággal elkerülni. Még erős immunrendszer mellett is szükség van óvintézkedésekre; mindenki a saját papucsát és a saját törülközőjét használja az uszodákban és a strandokon.

Hámsérülésekkel a strandon

Nyáron szinte óhatatlan, hogy a gyerekek kisebb-nagyobb horzsolásokat, sebeket szerezzenek. Ilyenkor a friss sebbel nem tanácsos vízbe menni, jóval nagyobb a fertőzések kialakulásának esélye, különösen a természetes vizekben. A gyógyuló seben lévő varat is könnyen felázik a vízben, késleltetve a gyógyulást.

Megelőzés

Strandon, uszodákban használhatunk vízálló sebtapaszt, vagy kerüljük a természetes vizeket sebek, horzsolások esetén!

Ajánlatunk: Nexcare™ Waterproof Tattoo vízálló sebtapasz. Tudj meg többet róla >>

Láb- és körömgomba

A körömgomba becslések szerint a népesség mintegy 40 százalékát érinti! A modern uszodák, strandok öltözőiben már vannak speciális lábzuhanyok, amelyekkel fertőtleníteni lehet a lábunkat, papucsunkat az esetleges kórokozóktól, de mindenképpen tanácsos mindenkinek saját magának is gondoskodnia megfelelő védelemről. A láb gombás fertőzését a köröm megvastagodása, sárgás elszíneződése, az ujjak közén tapasztalható kis hámsérülés, kimaródás, viszketés jelzi.

Megelőzés:

A közös helyiségekben használjunk jól fertőtleníthető papucsot, és se fürdés előtt, se utána ne maradjon el a zuhanyozás sem. Sokat tehetünk az elkerüléséért, ha fürdés, zuhanyozás után szárazra töröljük az ujjak közét is, és megelőzésként gombaellenes készítménnyel kezeljük.

Napégés

Tengerparti, vízparti nyaralás esetén elengedhetetlen a napozókrém használata. Az 50 faktoros változat csecsemőknek és kisgyermekeknek, 30 faktoros változatát nagyobb gyermekeknek és felnőtteknek ajánlják. Ha az idén már nem először napozunk, akkor is használnunk kell minimum 6-os faktorú napozó-szert. Érdemes megismerkedni a napozókrémek új generációjával, amelyek amellett, hogy védenek a nap káros sugaraitól, tele vannak öregedésgátló kozmetikai hatóanyagokkal, példádul növényi őssejteket, sőt jótékony baktériumokkal is. Felérnek egy magas minőségű testápolóval.

Ezeket a legújabb generációs ördegedésgátló napozószereket ajánljuk >>

Füles problémák

Gyakori, hogy strand vagy uszoda után kellemetlenül bedugul a fülünk, és különösen gyerekkorban nem ritkák a heveny, nyári fülgyulladások sem. Az átmeneti hallásproblémákkal is járó füldugulást a fül szűk hallójáratába kerülő víz, a fülben lévő nyomásviszonyok időleges megváltozása okozza. Az uszodák, strandok vizében lévő klór irritálhatja a hallójáratok érzékeny bőrét, a természetes vizek kórokozói pedig fertőzést, fülgyulladást is kiválthatnak. Az ún. úszófül viszketéssel, kipirosodással, fülfájással jelentkezik. A hosszas vízben tartózkodás feláztatja a fül és a hallójáratok finom bőrét, kioldja azt a váladékot, „fülzsírt”, amelynek természetes védelmi szerepe van, és a felpuhult bőrfelületen az apróbb mikrosérülések is gyakoribbak, amelyek kaput nyitnak a gyulladáskeltő baktériumoknak, gombáknak is.

Megelőzés:

Mindezek elkerülésére használhat olyan olajos fülsprayt, mely víztaszító bevonatot képez a külső hallójáratban. Rázza ki a strandolás közben a fülbe került vizet és emellett úszáshoz használhat megfelelő füldugót. A kialakult fülgyulladással mindenképpen forduljunk szakorvoshoz, aki profi módon kitisztítja az eldugult hallójáratokat, fájdalomcsillapítóval és antibiotikummal kezeli a gyulladást.

Női gondok

Nemcsak a bőrünk, hanem a testnyílásaink nyálkahártyái is fokozott veszélyek vannak kitéve a fürdés, úszás során. A túlságosan klórozott víz is irritálhatja ezeket, illetve a vízben lévő kórokozók is elérhetik. Ezért aztán nyáron, strandszezonban nem ritkák a húgyúti illetve hüvelyi fertőzések sem, amelyeket a köznyelv felfázásokként ismer. (Ezeknek a hideghez csak annyi közük van, hogy ha – például vizes fürdőruhában maradva – áthűl az altestünk, akkor a hideg hatására romlik az érintett testrész keringése, így védtelenebbé válik a fertőzésekkel szemben.) Húgyúti és hüvelygyulladást többféle kórokozó okozhat, így előfordulhat bakteriális (például bélbaktériumok), sarjadzógomba (pl. Trichomonas vaginalis) és vírusfertőzés (pl. herpesz, humán papillóma vírus) is.

Megelőzés:

Elővigyázatosságból tanácsos hosszas vízben tartózkodáshoz probiotikus tampont vagy vízálló használni, a vízből kijőve pedig lezuhanyozni, szárazba öltözni. Ha már kialakult a fertőzés, hüvelykúpok tehetnek jó szolgálatot, közöttük találunk olyanokat is, amelyek a természetes anyagok fertőtlenítő, gombaölő hatását alkalmazzák, helyreállítják a hüvely baktériumflóráját, így mind az uszodai fertőzések megelőzésére, mind a kezelésére alkalmasak.

A szemünk védelmében

Az uszodai kellemetlenségek nem kímélik a szemünket sem. Szemünk legkülsőbb rétege, a kötőhártya védi a szemet a külső hatásoktól, szennyeződéstől, vegyi anyagoktól, kórokozóktól is. Nyáron sokféle hatásnak van kitéve, megviseli, szárítja az erős UV-fény, a szél, a légkondi, az arra hajlamosak allergiás tünetekkel reagálnak a pollenek jelenlétére, a strandon és az uszodában pedig irritálhatják a víztisztítására használt vegyi anyagok, és elérhetik a vízben lévő kórokozók. Ezért ilyenkor igen gyakoriak a különböző eredetű kötőhártya-gyulladások. Ennek során a szemfehérje kipirosodik, a szem viszket, olyan érzésünk van, mintha idegen test került volna bele, mellette átmeneti homályos látás és fényérzékenység, könnyezés és váladékozás is jelezheti a bajt.

Megelőzés:

Szemünket úszó- és napszemüveggel, szemszárazság esetén pedig nedvesítő szemcseppekkel védhetjük ezektől a kellemetlenségektől.


Szerző: Kiss Éva
2019. 07. 31.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés
Ajánló
Ajánló
Ajánló