2020. Július 09. csütörtök
A tüdőrák vezető oka a dohányzás, ennek ellenére egy amerikai kutatás szerint az ilyen daganattal diagnosztizált emberek mintegy ötöde nem hagy fel a káros szenvedéllyel, ezzel pedig veszélyezteti felépülését és életét.

"A legnagyobb akadály a fatalizmus, az a hit, hogy már túl késő elhagyni a dohányzást" - hangsúlyozta Kathryn E. Weaver, az amerikai országos rákintézet által támogatott tanulmány vezető szerzője.

tüdőrák, dohányzás

A kutatásban 742 rákbeteget és gondozóikat kérdezték ki. Az eredmények szerint a tüdőrákos betegek 18 százaléka nem szokott le a dohányzásról, és az őket ápolók negyede cigarettázott tovább. A gondozó leggyakrabban középkorú nő volt, általában a páciens párja. Sok esetben a daganatos beteg és gondozója együtt dohányzott, ami mindenképpen növeli egy másodlagos daganat kialakulásának kockázatát.

Az Egyesült Államokban évente nagyjából 200 ezer tüdőrákos esetet diagnosztizálnak, ezek 80 százaléka kapcsolatba hozható a dohányzással. A szakemberek úgy vélik, hogy a tüdőrák felfedezése utáni időszak igen alkalmas, hogy a dohányzásról való leszokásra rábírják az érintetteket, egyúttal bátorítsák a családtagokat is, hogy támogatóan vegyenek részt a folyamatban.

A felmérés eredményeit a Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention című szakfolyóiratban tették közzé.


Forrás: MTI
2011. 04. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés