2024. Március 29. péntek
A dohányzás mellett a nagymértékű alkoholfogyasztás a tüdőrák kialakulásának másik fő tényezője, miközben a túlsúly és az elhízás, valamint a fekete tea és a gyümölcsök fogyasztása lecsökkenti a halálos kór rizikóját – hangzott el a CHEST 2011 orvosi konferencián.

A masszív alkoholizmusnak számos káros hatása van, köztük a kardiovaszkuláris betegségek és a tüdőrák kialakulásának megnövekedett valószínűsége, mondta Dr. Stanton Siu, az oaklandi Kaiser Permanente intézet munkatársa. „A visszafogott alkoholfogyasztás és a tüdőrák között viszont nem tudtunk egyértelmű összefüggést kimutatni.”

tüdőrák, alkohol

Siu és kutatótársai több mint 12 ezer ember adatait vizsgálta 1978 és 1985 között, majd figyelemmel kísérték a pácienseket egészen 2008-ig, hogy megállapítsák a tüdőrák kifejlődésének kockázatár a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a nemek, a különböző etnikumok, a testtömeg-index (BMI) és az iskolázottság tükrében. Az eredményekből arra lehetett következtetni, hogy a dohányzás mellett a nagymértékű alkoholfogyasztás (naponta több mint három pohár alkohol) volt a legfőbb tényező, amely hatással volt a tüdőrák kialakulására.

A kutatók számos olyan faktort is találtak, amelyek éppen ellentétes hatást váltottak ki, tehát gyakorlatilag csökkentették a tüdőrák kifejlődésének valószínűségét. Az egyik ilyen vizsgált tényező a magas testtömegindex volt, a másik a legalább főiskolai végzettség.

„Egyelőre nem találtunk teljesen egyértelmű a magyarázatokat erre a jelenségre, de valószínűleg a magas iskolázottságból következnek a jobb életkörülmények és az egészségesebb életmód. A testtömegindex és a tüdőrák inverz kapcsolata a dohányzási szokásoktól függetlenül megfigyelhető volt, ebben az esetben valószínűleg a táplálkozási faktorok játszanak szerepet” – mondta Siu.

A CHEST 2011 konferencián egy ettől független, Csehországban végzett kutatás eredményeit is ismertették, melyből az derült ki, hogy a fekete tea fogyasztása hatásos lehet a tüdőrák kialakulása ellen a nemdohányzó nők esetében, míg a rendszeres gyümölcsfogyasztás mind a férfiak, mind a nők esetében lecsökkenti a tüdőrák kialakulásának kockázatát.


Forrás: Medipress
2011. 10. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés