2020. Augusztus 12. szerda
Lehet, hogy van valami igazság a régi bölcsességben: ami nem öl meg, az erősebbé tesz. Amerikai kutatók szerint bár a természeti katasztrófák, bűncselekmények és családi tragédiák által okozott mentális stressz pszichológiailag ártalmas lehet, a kisebb traumák segíthetnek megerősíteni pszichénket.

Számtalan pszichológiai kutatás bebizonyította, hogy a személyes és családi tragédiák – egy gyermek vagy szülő halála, természeti katasztrófák, erőszakos és szexuális bűncselekmények – komoly pszichológiai problémákat okozhatnak.

traumák

"Egyes kutatók egyenesen azt állítják, hogy a legjobb az lenne, ha egész életünkben semmi se történne velünk. Ez azonban teljesen képtelen és egészségtelen életfelfogás" – nyilatkozta Mark D. Seery, a Buffalo Egyetem munkatársa, aki kollégáival rájött egy vizsgálatuk során, hogy a teljesen stresszmentes életet élők és a sok családi tragédián átesettek szinte teljesen azonos mértékben szenvednek mindennapjaik során a mentális stressztől és a levertségtől. A legjobban azok boldogultak a mindennapokban, akiknek volt egy-két negatív esemény az életükben.

Egy másik vizsgálat kiderítette, hogy a krónikus hátfájással élők állapotában jelentős javulást eredményezhet egy váratlan szerencsétlenség. Ugyanakkor a túl sok vagy túl kevés negatív élethelyzet ronthat a fájdalmakon.

Ennek egyik lehetséges magyarázata, hogy a nehéz helyzetek valóban megedzik az embert és segítenek, hogy a későbbi problémákkal is szembe tudjunk nézni. "Ez persze nem jelenti azt, hogy tudatosan keresnünk kellene a nehéz helyzeteket, vagy gyerekeinket olyan érzelmi terrornak kellene kitennünk, ami megerősíti őket – foglalta össze az eredményeket a Current Directions in Psychological Science című szaklapban publikáló Seery. – A kutatási eredmények üzenete az, hogy minden alagút végén ott a fénysugár. Csak azért, mert valamilyen katasztrófa történt, nem kell egyből arra gondolni, hogy sosem fogunk tudni felépülni belőle. Ahogy látjuk, kis adagokban még jót is tehetnek velünk az élet nehézségei."


Forrás: Medipress
2011. 12. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés