2024. Március 28. csütörtök
Túl kevés anya szoptat Magyarországon -  Bizottság a szoptatásért
2006. augusztus 17 között rendezik meg a világ 120 országában a „Szoptatás Világhetét”. Az UNICEF, a WHO és a FAO jóváhagyásával 1992ben alakult kezdeményezés célja a szoptatás népszerûsítése – hazánkban szükség is van rá.

Túl kevés anya szoptat Magyarországon

A Szoptatás Világhete alkalmából az Egészségügyi Minisztériumban rendezett sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a WHO/UNICEF által a magyar kórházak szülészeti osztályain készült felmérése szerint ma Magyarországon az anyák 97%a fiziológiailag képes szoptatni gyermekét. Ehhez képest a szülészetrõl hazavitt újszülötteknek mindössze 58%át táplálják kizárólag anyatejjel.

A WHO ajánlása szerint a csecsemõk táplálására fél éves korukig a legalkalmasabb táplálék az anyatej, mely a legkedvezõbb arányban tartalmazza mindazokat a tápanyagokat, amelyre a csecsemõnek szüksége van, közöttük olyanokat is, amelyek megvédik a bizonyos betegségektõl. Mindezek mellett nem elhanyagolható az a pszichés tényezõ sem, hogy a szoptatás nagymértékben hozzájárul a harmonikus anyagyermek kapcsolat kialakulásához.

Bizottság a szoptatásért

2005 márciusában újjáalakult a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság, mely az Egészségügyi Minisztérium, a WHO, az UNICEF, és az Országos Gyermekegészségügyi Intézet közremûködésével azon dolgozik, hogy hazánkban is egyre több anya kizárólag anyatejjel táplálja gyermekét annak 6 hónapos koráig.

A Bizottság feladatai között szerepel az anyatejes táplálás népszerûsítése, a hazai helyzet figyelemmel kísérése és felmérése; emellett pedig figyelmet fordít az anyatejet helyettesítõ készítmények hazai marketingjének kérdéskörére is, és javaslatot tesz az ezt érintõ WHO kódex hazai jogrendszerbe való foglalására. Támogatja továbbá a Bababarát kórházak és ún. Bababarát Területek kialakítását, vagyis olyan, szoptatásra alkalmas helyiségek létesítését közintézményekben, mûvelõdési házakban, könyvtárakban, ahol az édesanya nyugodt körülmények között megszoptathatja, tisztába teheti gyermekét.


2006. 07. 31.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés