2024. Március 29. péntek
10 éve alakult meg a skizofréniában, vagy más hasonló pszichózisban szenvedõk megsegítésére alakult, karitatív civil szervezet, a KESZ egyesület.

A KESZ egyesületet 1996-ban 12 szülõ alapította, létrejöttét a SOTE Nappali Kórháza segítette. Az egyesület teljes, programadó neve: Korlátozottan cselekvõképes személyek hozzátartozóinak Érdekvédelmi Szövetsége, rövidítve KESZ (az elnevezésben a korlátozott cselekvõképességet nem jogi értelemben használják). Az országos hálózatot fenntartó, 300 fõs szervezet tagja az EUFAMI-nak, a hasonló családi szervezetek európai konföderációjának.

A KESZ tagjai súlyos pszichiátriai betegek, korlátozottan cselekvõképes személyek hozzátartozói (szülõ, testvér, házastárs, barát), akik vállalják a betegekrõl történõ gondoskodást, a velük való együttélést. A szervezet elõzõekbõl következõ célja a pszichiátriai betegek családi, közösségi és társadalmi rehabilitálása, nem pedig elszigetelése.

Célkitûzéseik megvalósításáért folytatott tevékenységben kitüntetett helyet foglal el a hazánkban évszázados múlttal rendelkezõ családterápia. Az egyesület családterápiás módszere lényegileg korszerû antipszichotikumok alkalmazásából és a betegek otthoni gondozásából áll, így közösségi pszichiátriai betegellátásnak tekinthetõ.

Mindemellett a KESZ törekszik a stigmatizáció okozta ún. másodlagos tünetek megszüntetésére is. Ezt nem tüntetések szervezésével, hanem a betegeikkel történõ együttéléssel és a jó példa másokra ható erejével kívánja elérni. Az immár egy évtizedes munkájuk során az érintetteknek információkat, konkrét tanácsokat nyújtanak, a beteggel történõ együttélésrõl családi füzetsorozatot adnak ki, hírlevelet szerkesztenek programjaikról, ha szükséges, jogsegélyszolgálatot nyújtanak. Mindemellett, ha szükség volt rá, a KESZ nem riadt vissza a döntéshozókkal és a szakmával történõ egyeztetésektõl sem, így küzdve folyamatosan a pszichiátriai betegek legkevésbé hátrányos gyógykezeléséért.

2006. július 17.


2006. 09. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés