2024. Április 24. szerda
A cél a figyelemfelkeltés volt -  A bipoláris zavar
Csoportos világrekordot állított fel július végén a budapesti Vidám Park hullámvasútján Kevin Jackson, a Sötét Nappalok, Fényes Éjszakák bipoláris betegegyesület elnöke csapattársaival. A betegegyesület azért szervezte az akciót, hogy felhívja a figyelmet a bipoláris betegség okozta egyéni és társadalmi problémákra.

A Hullámvasúton utazó csapat összesen 1000 kört és 980 kilométert tett meg a 10 nap alatt; 150 liter folyadékot, 15 tábla csokoládét és 5 csomag szõlõcukrot fogyasztott el, valamint 5 flakon 40 faktoros naptejet is kiürített. A rekord felállításában összesen 15en vettek részt, a csapat 3 frontembere ült fent a vasúton a legtöbbet: õk 5, illetve 33 napot utaztak.

A cél a figyelemfelkeltés volt

„Nem volt könnyû egész nap a vasúton ülni ilyen kánikulában, bár a menetszél kicsit enyhítette a meleget, és rengeteg naptejet kentünk magunkra a leégés ellen.” – mondta Kevin Jackson, az SNFÉ elnöke. – „De nem bánjuk a kényelmetlenségeket, az akciónak és a média híradásainak köszönhetõen számos új beteg és hozzátartozó keresett meg minket. Voltak, akik személyesen is ellátogattak a Vidám Parkba, voltak, akik telefonon kértek segítséget."

"Sajnos még mindig elég komoly nehézséget jelent, hogy maguk a betegek sem fogadják el, hogy bipoláris betegségben szenvednek. De úgy tûnik, az akció sokakat rádöbbentett arra, hogy a mániás depressziót kezelni kell, és segíteni kell a betegeket a visszaesésmentes életben és a társadalomba való visszailleszkedésben.”

A bipoláris zavar

A bipoláris zavar, ismertebb nevén a mániás depresszió olyan komplex mentális betegség, amelyet hangulatingadozások kísérnek. Periódusonként váltakozik az áradó jókedv, ingerlékenység, mély depresszió és a normál kedélyállapot. A betegség leggyakrabban serdülõkorban alakul ki, és a tünetként fellépõ kedélyváltozás végigkíséri a beteg egész életét.

A mániás depresszió – mint a pszichés megbetegedések általában – mind a mai napig tabutémának számítanak hazánkban. A pszichiátriaiés neurológiai betegeknek nap mint nap szembesülniük kell a társadalom megbélyegzésével és kirekesztésével, különösen igaz ez egy olyan betegségre, melyben depressziós és mániás fázisok váltják egymást nagyon eltérõ súlyosságú tünetekkel.

2006. július 31.


2006. 09. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés