2024. Április 19. péntek
Új hatásmechanizmus -  Az epilepsziáról
Belga biotechnológiaigyógyszerészeti vállalat epilepsziagyógyszere kapta az "Év Gyógyszere"díjat.

Az 1997ben alapított díjat minden évben olyan gyógyszerkészítménynek ítéli oda a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság, amely innovatív hatásmechanizmusa, hatékonysága vagy betegbarát volta miatt áttörést jelent egy bizonyos betegség kutatásában és gyógyításában.

2005ben a díjat az UCB Magyarország biotechnológiaigyógyszerészeti vállalat epilepszia kezelésére kifejlesztett készítménye kapta. A gyógyszer klinikai vizsgálatában több magyar epilepsziacentrum is részt vett, amivel jelentõs mértékben hozzájárultak a gyógyszer sikeres kifejlesztéséhez.

Új hatásmechanizmus

A most díjazott készítmény teljesen új hatásmechanizmuson alapul, és alkalmazása új lehetõséget biztosít az epilepsziás betegek számára, mivel kiemelkedõ hatékonysága mellett a mellékhatások elõfordulása is lényegesen kedvezõbb. Nemzetközi és hazai klinikai vizsgálatok szerint olyan nehezen kezelhetõ betegek esetében is hatásos a hatóanyag, ahol más készítménnyel nem volt elérhetõ rohammentesség.

A készítmény egyik fontos tulajdonsága az is, hogy a betegek a terápia alatt is megõrizhetik szellemi frissességüket, így a komoly szellemi munkát végzõk körében is alkalmazható.

Az epilepsziáról

Az epilepszia az agyban elhelyezkedõ idegsejtek rohamszerû, nagy intenzitású kóros izgalmi tevékenysége, amely számos tünettel jelentkezhet a betegeknél.

Magyarországon a lakosság 0,6 százaléka, azaz mintegy 60.000 ember szenved ebben a betegségben, így a stroke után ez a második legnagyobb ideggyógyászati terület (gyermekideggyógyászatban az elsõ). A díjátadót megelõzõ sajtótájékoztatón Prof. Dr. Halász Péter, Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet Epilepszia Programjának vezetõje elmondta, hogy az epilepsziás betegek 2/3a kontrollálható, tehát nincsenek rohamaik, köszönhetõen az egyre fejlettebb sebészi eljárásoknak és az új epileptikumoknak.

A rohammentesség elérése azért is jelent döntõ változást a betegség kezelésében, mert a betegeket az elõítéletek miatt szinte az élet minden területén hátrányos megkülönböztetés érik. A rohamok jelentkezésének kiszámíthatatlansága következtében a betegségben szenvedõk jobbára elszigetelõdnek és kerülik a társadalmi érintkezések számos formáját.

2006. június 1.


2006. 09. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés