2020. Szeptember 22. kedd

válaszok: szex, pszichiátria

Dr. Vizi János szexológus, pszichiáter válaszol


Milyen fogamzásgátlót ajánljak kamasz lányomnak?
A téma közepébe vágok bele,16 éves a lányom és 1 éve van egy komoly barátja (19 éves), én is és ők ketten is már beszéltek a szexről, ami be fog következni úgy érzem hamarosan. Nem gond, mert nagyon szeretik egymást és a fiú nagyon türelmes a lányommal, nem siettette semmivel. Tehát tudom, hogy be fog következni és segíteni szeretnék mindkettőnek a védekezéssel kapcsolatban. El szerettem volna vinni a lányomat egy nőgyógyászhoz de sajnos nem akart. Szeretnék tanácsot kérni ebben, mi a legjobb védekezési módszer az ők esetükben, én a gumi óvszert javasoltam de tudom az sem mindig 100%. Köszönettel
S.Á.Kedves Kérdező, a lánya életkorát illetően a nézetek megoszlanak. A konzervatívabb megközelítés szerint ilyen fiatal korban nem szerencsés a hormonális fogamzásgátlás. A megengedőbb vélekedés szerint a korszerű fogamzásgátlók adásának nincs akadálya.
A gumi óvszer meglehetősen jó hatásfokú, a hatékonyságot mérő Pearl-indexe nem sokkal marad el a hormonális fogamzásgátlóktól. Természetese ez csak akkor igaz, ha a használata során betartják az előírásokat. Ezek közül kettőt emelnék ki. Az egyik, hogy az aktus után az úgynevezett „vízpróbával” ellenőrizni kell, nem sérült-e meg az óvszer. Ez nagyon egyszerű eljárás – az óvszer belsejébe vizet kell tölteni és megvizsgálni, „ereszt-e” valahol, vagy sem. Ha erre azonnal nincs lehetőség, akkor el kell csomagolni az óvszert és később elvégezni a próbát. Ha az óvszer „ereszt”, akkor minél előbb, de legkésőbb 72 órán belül be kell venni egy „sürgősségi” fogamzásgátló tablettát. Ezt vagy készenlétben kell tartani – minél előbb veszi be, annál biztosabb a hatás –, vagy a lehető leghamarabb fel kell keresni egy orvost, hogy írja föl. Ha készleten tartják, időnként ellenőrizni kell, nem járt-e le.

 Vásároljon a Vital EgészségPlázában! >>

Dr. Vizi János
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés