2018. Június 25. hétfő

válaszok: szex, pszichiátria

Dr. Vizi János szexológus, pszichiáter válaszol


Szüzességem elvesztése után úgy véreztem, mintha menstruálnék
21 éves nő vagyok, és pénteken voltam először fiúval. Egy picit fájt, de utána jó volt, figyelt rám! Már aznap este, a wc-n észleltem, hogy vérzek, de nem ijedtem meg, tudtam, hogy ezzel is járhat. Viszont most vasárnap van, és még mindig vérzek, no nem nagy mennyiségben, mondjuk, mint a mezeszem 4.-5. napján. Normális ez? Meddig fog még tartani? Ez most menzesz, vagy még az aktus következménye? A másik meg, hogy ő már tapasztaltabb volt, gumival védekeztünk. Hogy bizonyosodhatnék meg mielőbb arról, hogy nem lettem-e terhes? Szerintem ő még csak el sem ment, mert annyira figyelt rám. De ha még is? Nem vennék be "feleslegesen" 72 órás tablettát, ráadásul az idő meg sürget, de tudom a teszt meg csak 1 hét múlva mutatná ki, ami meg igen csak késő.. félek nagyon! Nem szeretnék abortuszt már most így az elején és persze sohasem! Tudom előbb kell gondolkozni, de tablettát nem szeretnék addig szedni, még nem élek rendszeres nemi életet. Mit tehetnék? Kérem segítsen és nyugtasson meg!
TamaraKedves Tamara!
A 72 órás tabletta értelemszerűen már nem aktuális… A vérzésről nem tudok nyilatkozni – nem írta meg, hogy esedékes volt-e a mensese, vagy sem, azt sem, tudom, Önnél milyen erős a vérzés a 4.-5. napon…. A szüzesség elvesztése után nem nagyon szokott több napos „menstruációs erősségű” vérzés előfordulni, de nem kizárt. Ha még mindig vérzik, keressen fel egy nőgyógyászt.
A gumi óvszer biztonságos módszer – nem valószínű, hogy terhes. Legközelebb érdemes vízpróbát végezni a gumival – aktus után vízzel feltölteni, ha nem ereszt, akkor ép maradt, nem jöhetett ki belőle ondó. Ha lyukasnak bizonyul, akkor esemény utáni tablettát kell bevenni – természetesen ezt előre be kell szerezni, mert minél előbb beveszi, annál biztosabb a hatás.
Az esetleges terhességet utólag csak a teszt mutathatja ki - de ismétlem, ha a gumi ép maradt, ettől aligha kell tartania.

 

A vital.hu kapcsolódó cikkének címére olvashat bővebben is a témáról
Sürgősségi fogamzásgátlás: a legfontosabb tudnivalók

Dr. Vizi János
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés