2019. December 14. szombat

válaszok: szex, pszichiátria

Dr. Vizi János szexológus, pszichiáter válaszol


Mennyi orgazmusa lehet egy férfinak egymás után?
A munkahelyemen egy kisebb vitába keveredtem pár kollégámmal. Volt aki mellém állt, volt aki ellenem szólt. A kérdés ami felmerült az, hogy lehetséges-e egymás után több orgazmusa egy férfinak. A kérdés kicsit szélsőséges, de leírom, hogy hogyan is szólt a kísérlet. Többen is állították, hogy a következőkben leírtak igen is lehetségesek.
A kísérlet: adott egy férfi és adott egy olyan nő, aki ennek a férfinak a legmerészebb álmaiban szerepel, tehát a lényeg, hogy a férfi maximálisan rá tud hangolódni a szeretkezésre (természetes a nő, ideálisan a férfi szerelme). A pénisz ingerlése bármivel történhet, a lényeg az, hogy állandó merevedésnek kell lennie. Ha szeretkezés, orális szex vagy kézimunka alatt egyszer is lekonyul a pénisz, akkor vége a kísérletnek. A férfinak tízszer kell úgy elélveznie, hogy az egyes ejakulációk között maximum öt perc szünet tartható. Ön szerint lehetséges ez? Lehetséges az, hogy mikor túl van a férfi a sokadik magömlésen (persze a sokadiknál nem tudom, hogy beszélhetünk-e még magömlésről, mivel az ondó mennyisége igencsak korlátozott, sőt az is elképzelhető, hogy már ondó egyáltalán nem hagyja el a péniszt), akkor öt perc pihenő után újra teljes merevedéssel képes egy újbóli akcióra? Persze a sokadiknál már nem a hüvelybe történő behatolásra gondolok, maximum arra, hogy a nő kézzel izgatja a férfit. A kísérlettel kapcsolatban szeretném kihangsúlyozni, hogy egynek az számít, ha a férfinak magömlése van, persze, csak akkor, ha ez lehetséges. Ha viszont ez nem lehetséges, akkor is át kell élnie az orgazmus érzését. A kísérlet alatt egyik fél sem állhat alkohol, drog vagy egyéb hangulatfokozó szerek befolyása alatt! A kísérletben szereplő személyek 25 év körüliek.
A kísérlettel kapcsolatos kérdésem még az lenne, hogy a férfi „készen állása" a szexre mivel írható le? Tehát mi kell ahhoz, hogy egy férfi, akár egymás után többször, akár tízszer is képes legyen a szeretkezésre, orgazmusra? Egy szeretkezésről szóló DVD-n az hangzott el, hogy a férfi egy ejakuláció után, akkor képes a következőre, ha elkezdenek újratermelődni az ondósejtek, tehát a biológia szabályozza az egymás utáni többszöri szeretkezés gyakoriságát. A film szerint, ez lehet pár perc, pár óra, de egyeseknél akár több nap is. Volt, aki azzal érvelt a többször egymás utáni orgazmussal kapcsolatban, hogy ezt nem a test befolyásolja, hanem, hogy fejben teljesen rá tud hangolódni akár a tizedikre is. Akkor most mi az igazság? Gátat szab a férfi többszöri orgazmusának a teste, vagy nem? Gyakorlatilag, akkor lehetséges a leírt kísérlet? Csak a sportszerűség miatt írnám le, hogy Én azt mondom nem lehetséges a kísérlet, mivel a test nem képes rá. Hiába akarom fejben, a péniszem nem engedelmeskedhet olyan sokszor. Viszont ha lehetséges a kísérlet, akkor Ön gondnak tartja azt, hogy nálam egy esti szeretkezés 1-2, vagy maximum három szeretkezésből áll, az egyes szeretkezések között több mint öt perc szünettel, nagy átlagban legalább egy órával?Kedves Gábor!
Azzal kezdeném, hogy az orgazmus és a magömlés általában egybeesik, de nem feltétlenül. Ennek egyik oka valóban az lehet, hogy már „elfogyott” az ondó, a külvilágba már nem is jut belőle. De kellő önkontroll mellett elérhető a magömlés nélküli orgazmus megtanulása is.
Az is előfordul azonban – nem is ritkán – hogy a magömlés orgazmus nélkül következik be. Ez történik pl. olyan korai magömlés esetében, amikor a behatolás előtt, vagy közvetlenül utána következik be a magömlés. Ilyen esetekben gyakran a magömlést egyáltalán semmilyen szexuális örömérzés sem kíséri, csak szorongás. Az, hogy valakinek lesz-e újabb merevedése, az közvetlenül nem függ össze az ondó termelődésével. Újabb merevedés az úgynevezett refrakter periódus megszűnése után érhető csak el. A magömlést mindig követi refrakter periódus, amikor a hímvessző nem reagál a szexuális ingerlésre, sőt, az akár kellemetlen is lehet. A refrakter periódus hossza számos tényező függvénye, az életkorral egyre hosszabbá válik, de hosszabb fáradt, kimerült állapotban, alkohol hatására, stb.-stb. Nem utolsósorban a refrakter periódus ismételt magömlések hatására egyre hosszabbá válik – megfordítva, a szexuális absztinencia viszont rövidíti az időt. Természetesen rövidebb idő múlva ingerelhető újra a hímvessző egy szexuálisan különösen izgató helyzetben is – például legmerészebb álmaink nőjével. :)
A refrakter periódus törvényszerűen a merevedés kisebb-nagyobb csökkenésével jár együtt. Egy fiatal embernél, akinél nem áll fenn semmilyen, a refrakter peridódust megnyújtó körülmény, ráadásul ha hosszabb-rövidebb ideje nem volt magömlése és álmai nőjével van akár olyan kis mértékű lehet a merevedés csökkenése, hogy szinte alig észrevehető. Ismételt aktusoknál azonban előbb-utóbb megszűnik a merevedés és csak akkor tér vissza, ha a refrakter peridódus már megszűnt.
Az említett kísérlet tehát nem magömléssel nem hajtható végre – teljesen kizárt, hogy féltucat magömlés után ne szűnjön meg a merevedés. Úgy elképzelhető a kísérlet, hogy valakinek magömlés nélküli orgazmusa legyen a kísérletben – azonban ez nem ellenőrizhető, tehát vagy elhiszik a külső szemlélők, hogy az illető valóban orgazmust élt át, vagy nem.
Nem kell aggódnia tehát – 1-2-3 szeretkezés esetén, pláne, ha rendszeres szexuális életet él, semmi gond sincs az akár 1 órás szünettel sem. Nyugodtan fogadjon a kollégáival akár magas összegekben is – nincs esély arra, hogy bármelyikük meg tudná csinálni a kísérletet :)
Dr. Vizi János
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés