2018. Május 24. csütörtök

válaszok: bőrgyógyász, nemigyógyász, kozmetológus

Dr. Jánosy Eszter bőr- és nemigyógyász, kozmetológus szakorvos válaszol


Gomba és vírusfertőzés okoz hámlást, viszketést
Jelenleg pityriasis rosea vírusos betegségben szenvedek (semleges krémet, szteroidos kenőcsöt használtam az első hetekben). Már 9 hete tart és igen makacs. Felkerestem a bőrgyógyászomat, mert az állapotom csak rosszabbodott: p. rosea mellett seborrhoeat állapított meg a fejbőrömön (erősen hámló, fehér, viszkető foltok), illetve az arcomon (hámló szemöldök, orr környéke, száj, áll körüli hámlások), továbbá sarjadzó gombát a vállamon, nyakamon. A nyakam, mellkasom, hasam, (szeméremszőrzetem), törzsem, combom, hátam, vállam, karom tele van újabb és újabb piros foltokkal, melyekről egyértelműen nem tudta eldönteni, hogy a rózsahámlás vagy esetleg gomba okozza, ill. okozta. Ezek a foltok vastagabb, tömöttebb szerkezetűek (kicsit kipúposodnak) és borzasztóan viszketnek. Égő, sokszor szúró érzést keltenek, rózsahámlásos foltjaim is elváltoztak, erősen hámlanak, gyulladtak. Szakorvosom gyógyszert írt fel 1 hónapra, heti 1 alkalmankénti adagolással.
Önnek mi a véleménye a kapszula hatásosságáról? Aloe vera gél italkúrával együtt fogyasztható (ennek fogyasztását immunrendszerem erősítése céljából kezdtem el)? Teljesen tanácstalan vagyok bőröm ápolásával kapcsolatban, mivel a vizet egyik betegség sem kedveli (rövid ideig használtam a gyógyszertári vizes kenőcsöt, de a gomba miatt nem mertem tovább alkalmazni). Bőröm szárazságát mivel csökkenthetném, néhány helyen ahol a rózsahámlásos foltok szétrepedtek véresnek, pirosasnak tűnnek, szerintem a szárazságtól. Sajnos erős izzadással is küzdök, ami igen aggasztó számomra, arról nem is beszélve, hogy ez kedvez a bőrgombának. Fejbőröm kezelését speciális samponnal kezdtem el, bár első használat után úgy tűnt, fokozottabb a viszketés. Ön mit javasolna?
Mióta szembesültem a gombás betegségemmel, párommal kerüljük az érintkezést. A sarjadzó gombafertőzés veszélyt jelent családom számára? (van egy 22 hónapos kislányom). Szükséges külön fertőtlenítés?
NikolKedves Nikol!
A rózsahámlás 6-8 hétig tart általában – ennél hosszabb ideje fennálló tünetek esetén vagy valami komplikációra, vagy más betegség fennállására kell gondolni. Bár Ön nagyon szakszerűen írta le a tüneteit – a bőrbetegségeknél azonban a személyes vizsgálat szükséges az okok és a kezelés korrekt megállapításához. Ameddig erre sort tud keríteni, javaslom, hogy használjon tusoláshoz gyógyszertárban kapható mosakodókrémet – és ezt szükség esetén, a fürdésen kívül, mint testápolót is használhatja (ezzel enyhítve bőre szárazságát). Az Ön által említett gyógyszer hatásos készítmény. Mindenképpen újbóli bőrgyógyászati vizsgálatot és célzott kezelést javaslok – igény esetén készséggel állok rendelkezésre, kérem, hogy időpont-egyeztetés ügyében hívjon a 06/20/955-10-32-es telefonszámon.
Dr. Jánosy Eszter
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés