2018. Április 23. hétfő

válaszok: szex, pszichiátria

Dr. Vizi János szexológus, pszichiáter válaszol


Meddig élnek a vízben a spermiumok?
Igen egyszerű, és sokak számára bizonyára igen egyértelmű kérdéssel fordulok Önhöz. Környezetemben mindenkit, akit csak tudtam, kifaggattam a témával kapcsolatban, de a vélemények igen eltérőek voltak. A kérdés a következő: meghalnak-e a vízben a spermák?
Válaszát előre is köszönöm!
JulesKedves Jules!

Hogy a leglényegesebbel kezdjem, a spermiummal ugyanaz a helyzet, mint a médiummal: egyes száma spermium (médium), többes száma sperma magyarosan spermiumok (média-médiumok) a spermák (médiák) tehát "dupla többes szám" nyelvtanilag nem helyes.

A lényegre térve a spermiumok (sperma) mint minden élő sejt számára a "natúr" víz nem megfelelő közeg. Nem megfelelő a hőmérséklete, pH-ja, ionösszetétele (sótartalma), stb. Ugyanígy a víz nem jó közeg az ondófolyadék (a sperma optimális közegét biztosító mirigyváladék) számára sem, "natúr" vízben ez is összecsapzódik (szaknyelven szólva szól állapotból gél állapotba megy át) és így megakadályozza a spermiumok mozgását.

Vagyis speciális tápoldattá "alakított" vizet kivéve "natúr" vízben (Balatonban, fürdőkádban, stb.) a spermiumok rövid időn belül elpusztulnak.

Dr. Vizi János
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés