2020. Szeptember 26. szombat
Egyesek büszkén viselik tetoválásaikat, mások azonban már keservesen megbánták, hogy annak idején a bőrükre varratták a mintákat.

Az újonnan kifejlesztett krémnek köszönhetően azonban hamarosan elérkezhet az idő, amikor teljesen fájdalommentesen el lehet tüntetni a nem kívánatos mintákat. A krém azokat a vérsejteket veszi célba, amelyek a tetoválás folyamata során elszíneződtek. Az új módszer ráadásul biztonságosabb is a tetoválótinta eltávolítására jelenleg használt lézeres beavatkozásnál. Míg a lézer lebontja a tetoválásban lévő tintarészecskéket, majd ezek felszívódnak a szervezetben, a halifaxi Dalhousie Egyetem kutatója, Alec Falkenham által kifejlesztett megoldás más megközelítésmódot alkalmaz. A természetes gyógyulási folyamatot használja ki, amelyet maga a bőr alkalmaz a tetoválás eredeti felhelyezésekor. Amikor valakit tetoválnak, a tintából származó színezőanyagot a bőrbe fecskendezés után a makrofág nevű fehérvérsejtek felfalják. „A makrofágok az immunrendszer nagy falósejtjei” – magyarázta Falkenham. „Elfogyasztják az idegen anyagokat, például a tetoválás színezőanyagát, hogy így védjék meg a környező szöveteket.”

A makrofágok különböző módokon reagálnak a tintára. A sejtek egyik csoportja a színezőanyag egy részét elszállítja az ürítő nyirokmirigyekhez, hogy eltávolítsák az anyagot a területről. A makrofágok másik csoportja, amelyek „felfalták” a pigmentet, mélyebbre jutnak a bőrbe, és létrehozzák a látható tetoválást. Idővel ezeket a makrofágokat újak váltják fel, ezért a tetoválás megfakul. Falkenham módszere, a Bisphosphonate Liposomal Tattoo Removal (BLTR, biszfoszfonát liposzómás tetoválás-eltávolítás), a színanyagot tartalmazó makrofágokat veszi célba. A krém liposzómákat tartalmaz, olyan mesterséges, gömb alakú hólyagokat tartalmaz, amelyeket általában gyógyszerek beviteléhez használnak. Amikor az új makrofágok eltávolítják a liposzómákat azokból a sejtekből, amelyek korábban a színanyagot tartalmazták, a pigmentet is magukkal viszik a nyirokmirigyekbe, ami a tetoválás elhalványulását eredményezi. Falkenham azt állítja, hogy a BLTR technológia biztonságosabb is a jelenleg használt, fájdalmas beavatkozásoknál, például a lézeres tetoválás-eltávolításnál.


Forrás: Medipress
2015. 02. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés