2020. Október 20. kedd
1 . oldal
A folsav azon túl, hogy csökkenti nyitott gerinc előfordulását újszülötteknél, megelőzheti a koraszülést és a magzatok szívhibáit is – állapították meg amerikai és kanadai kutatók.

Texasi kutatók közel 35 ezer terhesség adatait vizsgálva tárták fel, hogy azoknál a nőknél, akik teherbe esésük előtt legalább egy évvel már folsavat szedtek, felére csökkent a koraszülés kockázata.

terhesség, folsav

Kanadai kutatók 1,3 millió québeci szülés adatai elemezték 1990-ig visszamenően, a szívhibák előfordulására összpontosítva. Úgy találták, hogy a súlyos szívhibák aránya évi 6 százalékkal csökkent, amióta 1998 decemberében bevezették az országban a folsav adagolását egyes élelmiszerekhez.

Normál étrenddel nehéz annyi folsavat magukhoz venniük a várandós nőknek, amennyire szükségük lenne a magzat egészséges fejlődéséhez. A B-vitaminok közé tartozó folátokat a szervezet a sejtosztódáshoz használja, a magzat fejlődése során nélkülözhetetlenek az idegrendszer kialakulásához. A terhesség alatt általában napi 400 és 800 mikrogramm közötti folsav bevitelét ajánlják a kismamáknak.

A fogamzást megelőzően azonban a gyereket tervező nők csak harmada szed étrend-kiegészítőként folsavat, ezért a vitaminnal dúsított lisztből készült ételek biztosíthatják szükségletüket. „Drámai változásokat láttunk az Egyesült Államokban és Kanadában is az idegcsőzáródási hibák megelőzésében pusztán az élelmiszerek dúsításával” – mondta Alan Fleischman, egy amerikai civil orvosi szervezet vezetője, hozzátéve: a kérdés most az, hogy milyen mértékben növeljék az élelmiszerek folsavtartalmát.


Forrás: MTI
2009. 06. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés