2018. December 17. hétfő
Szakértők kimutatták, hogy az akupunktúra a középkorú betegekben nem javítja a krónikus térdfájdalmat.

Az új ausztrál kutatásból az derült ki, hogy a tűvel és lézerrel végzett valódi akupunktúra nem segített többet a betegeken, mint az ál-(placebo)akupunktúra. A Journal of the American Medical Association szaklapban publikált kutatás az akupunktúra a krónikus térdfájdalomra gyakorolt hatásait vizsgálta 50 éven felüli betegekben. Rana Hinman, a Melbourne-i Egyetem kutatásának vezetője elmondta, hogy az eredmények meglehetősen meglepték a kutatókat. Számos 50 éven felüli ember szenved krónikus térdfájdalomtól, és sokan veszik igénybe az akupunktúrát vagy más alternatív kezeléseket. Az akupunktúrás szakemberek gyakran alkalmazzák a hagyományos kínai módszerek és a nyugati technikák ötvözetét, melyet tűk és alacsony intenzitású lézerrel végeznek.

Annak érdekében, hogy kiderítsék, hatékonyabb-e a tűvel és lézerrel végzett akupunktúra, mint az akupunktúra nem alkalmazása, a kutatók 282 ötven éven felüli beteget osztottak be négy csoportba. A résztvevők krónikus térdfájdalomtól és reggeli ízületi merevségtől szenvedtek. Az egyik csoport tagjai egyáltalán nem részesültek akupunktúrás kezelésben, a második tagjai tűs akupunktúrát, a harmadiké lézeres akupunktúrát, a negyediké pedig ál-(placebo)lézeres akupunktúrát kaptak. A betegek három hónap alatt 8-12 kezelésben részesültek, és az egyes kezelések körülbelül 20 percig tartottak. A fájdalom „szerény javulását” tapasztalták a harmadik hónap végén a tűs és a lézeres akupunktúrás csoport tagjai az egyáltalán nem kezeltekhez képest, a placebo csoporthoz képest azonban nem. Egy év elteltével viszont semmilyen különbséget nem mutattak ki a csoportok között a térfájdalmat és térdműködést illetően.

A kutatók szerint ez arra utal, hogy a tűvel illetve lézerrel végzett akupunktúra nem gyakorolt „valós” vagy „közvetlen” hatást. A betegek által tapasztalt javulás valószínűleg csak a placebo hatásnak tudható be.


Forrás: Medipress
2014. 10. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés