2020. Augusztus 12. szerda
Az egészséges étrend fontos eleme a teljes kiőrlésű gabonák előnyben részesítése a finomítottakkal szemben, amit most egy amerikai vizsgálat újabb adattal támasztott alá: ezek szerint a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása meghosszabbíthatja a cukorbeteg nők életét.

Az eredmények egy 1976 óta zajló nagyszabású vizsgálat részeként születtek, amelyben több mint 120 ezer ápolónő vesz részt. Meian He és munkacsoportja most 7822, felnőttkori cukorbetegségben szenvedő ápolónő 26 éves megfigyelésének eredményeit összegezte.

teljes kiőrlésű gabona, cukorbeteg

A kutatók pontosan dokumentálták a vizsgálati alanyok egészségének alakulását. A cukorbetegek sorsát a többi, nem cukorbeteg kolléganőéhez hasonlították. A résztvevőket étkezési szokásaik alapján öt csoportba osztották. Az első csoportba azok kerültek, akik a legtöbb: napi nyolc grammnyi gabonának megfelelő teljes magot vagy teljes őrlésű gabonaterméket fogyasztottak; az ötödik csoportba tartozók pedig napi egy grammnál kevesebbet vettek magukhoz.

Az eredmények szerin azok a cukorbetegek, akik a legtöbb, nem finom lisztté őrölt gabonát fogyasztották, szív- és érrendszeri halál szempontjából 35 százalékkal kisebb kockázattal bírtak, tehát tovább élhettek, mint az ötödik csoportba tartozók.

A kutatók előző vizsgálata arra utalt, hogy a gabonafélék héjának alkotórészeiben olyan molekulák vannak, amelyek gátolják az érelmeszesedés lényegét jelentő lassú gyulladásos folyamatot. A most közölt eredmények is megerősítették ezt a fontos, további tanulmányokat igénylő felismerést.


Forrás: MTI
2010. 05. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés