2020. November 28. szombat
A szülővé válás sok nehézséggel jár, az egyik hátulütője például az, hogy hizlal: amerikai kutatók szerint a középkorúak közül a szülők nagyobb valószínűséggel híznak el gyerektelen kortársaiknál.

Az austin-i Texas Egyetem kutatóinak a Social Science and Medicine című lapban megjelent tanulmánya szerint az idősebb szülők esetében a helyzet rosszabb, mint a fiataloknál, és a hízás jobban érinti azokat az anyákat és apákat, akik egynél több gyereket nevelnek.

szülők, hízás

Mi állhat a jelenség hátterében? Részben a családos háztartásokban nagyobb eséllyel fellelhető édességek: a kisgyerekes anyák cukor- és zsírfogyasztása általában megnövekedik. Emellett Debra Umberson, a tanulmány szerzője szerint a terhes nőket ért biológiai hatások, illetve a mindkét nemet érintő napi taposómalom és az azzal járó állandó stresszt és idegeskedés a hízás fő okai.

Umberson abban bízik, hogy a szülők a friss ismeretek fényében gyerekvállalás előtt és után egyaránt az egészséges életmódot tartják majd követendőnek, és kellően találékonyak lesznek ahhoz, hogy a gyerekek szakkörről sportkörre való szállítása közben szorítsanak némi időt arra is, hogy ők maguk is mozogjanak valamit. És még arra is lehet esély, hogy ha elég falánk a gyermek, akkor a szülők már csak az üres kekszes dobozt találják otthon, és ezzel viszont ők jutnak előnyhöz a gyermektelenekkel szemben.


Forrás: Medipress
2011. 10. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés