2019. November 18. hétfő
Mivel a csecsemők anyagcseréje nem tudja megfelelően feldolgozni vagy kiválasztani a koffeint, a szoptató édesanya kávéfogyasztása következtében felhalmozódhat a babák szervezetében, ami éberséget, ingerlékenységet és egyéb tüneteket okozhat. Ezért a koffein fogyasztása nem ajánlott a szoptatás időszakában.

A kávén, teán és csokoládén kívül számos más termékben, például az üdítőitalokban, sportitalokban és néhány vény nélkül kapható gyógyszerben is előfordulhat koffein. Jack E. James, a Journal of Caffeine Research főszerkesztője több provokatív kérdést is feltett a koffeinfogyasztással kapcsolatban Dr. Ruth Lawrence-nek, a Rochesteri Egyetem Orvostudományi Kar gyermekgyógyász szakorvosának.

szoptatás, koffein

Létezik biztonságos koffeinbeviteli szint szoptatás alatt? Lehetnek-e hosszú távú hatásai a koffeinfogyasztásnak a gyermek fejlődésére és értelmi képességeire? Előfordulhat, hogy a terhesség alatt kávét fogyasztó anya gyermeke elvonási tüneteket mutat, amikor édesanyja a szoptatás alatt tartózkodik a koffeinfogyasztástól?

„A kismamáknak, különösen a szoptatás időszakában, kerülniük kell a koffeint – magyarázta Dr. Lawrence, a Breastfeeding Medicine szakfolyóirat főszerkesztője. – A szülés után az anyáknak mindent csak mértékkel szabad fogyasztaniuk, és óvakodniuk kell a túlzásoktól, nehogy ez valóban nagy mennyiségű koffein felhalmozódásához vezessen a csecsemőben.”

A Journal of Caffeine Research negyedévenként megjelenő folyóirat, amely a koffein és a különféle betegségek kapcsolatával foglalkozik, köztük a kedélybetegségre, a neurológiai betegségekre, a kognitív teljesítményre, a szív-érrendszeri megbetegedésekre és a sportteljesítményre gyakorolt hatásaival. A folyóirat a koffeinkutatás tudományának minden aspektusát figyelembe veszi, beleértve a koffein biokémiáját, az emberi szervezetre gyakorolt hatásait, előnyeit, veszélyeit és a vele kapcsolatos ellentmondásokat, valamint a koffeinfüggőséget és elvonást a prenatális időszaktól egészen a halálig.


Forrás: Medipress
2012. 02. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés