2020. Szeptember 22. kedd

válaszok: szex, pszichiátria

Dr. Vizi János szexológus, pszichiáter válaszol


Szexuális zavar, ha az ágyban "nő akar lenni" a férfi?

Kedves doktor úr!

A véleményét szeretném kérni. Volt egy párkapcsolatom, mindketten nagyon boldogok voltunk, egy dolog viszont beárnyékolta. Régebben kipróbálta a szexet férfiakkal, volt már traszvesztitával is, de már lezárta ezt az életmódot, mert tudja, hogy helytelen. A kapcsolatunk elején elmondta, hogy élvezetet okoz neki, ha felcsatolható pénisszel közösülnék vele. Én még sosem csináltam ilyet de szerettem őt és kipróbáltuk. Az elején tetszett, de hetek múlva úgy éreztem, jobban kívánja a "péniszem", mint a nőt aki vagyok. Ő azt állította ez nem így van és ne csináljuk ha nekem nem jó.

Le akar szokni erről, mert rossz és bűnös dolognak tartja. Nagyon kiborultam és mondtam neki, hogy én erre többé nem vagyok képes, undorodtam magamtól és a gondolattól, hogy őt felizgatja a férfi nemi szerv látványa. Amikor rájöttem, hogy shemale pornót néz a neten, szakítottunk. De nagyon szerettem őt, és mivel megígérte, hogy többé nem néz pornót, ha engem zavar, ezért kibékültem vele. Bíztam benne, de aztán rájöttem, hogy nem tud leszokni erről. Úgy éreztem nem vagyok elég jó és neki akkor lenne kielégítő a szex, ha használnánk a felcsatolható vibrátort és időnként ő lehetne a "nő" szex közben. Már nem bíztam benne, folyton nyomozgattam a számítógépen az előzményekben és néha találtam shemale filmeket amiket nézett. És férfi nemi szervekről képeket.

Az lenne a kérdésem, hogy lát-e a doktor úr esélyt arra, hogy egy pszichológus vagy szexológus segítségével megmentsük a kapcsolatunkat? Nagyon szeretjük egymást, az esküvőt tervezgettük, minden téren működne a kapcsolatunk ha ő meg tudna változni. Én képtelen vagyok őt elfogadni így. Ő meg azt mondja velem akar élni, soha senkit nem szeretett még ennyire és nagyon boldog velem, nincs szüksége arra, hogy én legyek a "férfi" néha és nem kíván senki mást rajtam kívül.

Előre is köszönöm a válaszát!

otttiKedves ottti, ez az eset – legalább a pontos diagnózis felállításáig – a szexuális problémák kezelésében jártas szakember kezébe való. Nagyon gondosan körül kell járni először is, hogy fennáll-e egyáltalán valamilyen szexuális zavar? Ezek a keretek nem teszik lehetővé, hogy erről részletesen értekezzek, de annyit meg kell említenem, hogy ma már megkülönböztetjük a szexuális aggályokat, szorongásokat (concerns) a "valódi" zavaroktól. Előbbiek estén valójában nem áll fönn szexuális zavar, "csak" az érintettnek vannak különféle aggályai, miszerint valami "nem normális" történik. Könnyen lehet, hogy az Önök esetében is erről van szó, a partnerénél máshol vannak a határok, mint Önnél, stb. Sajnos, a gyakorlatban gyakran látjuk, hogy a nem kellően képzett szakemberek "túlkezelik" az aggályokat, betegségtudatot keltve olyan "normális" pácienseikben, akiknek – az egyébként "normális" – szexuális preferenciái, szokásai számukra(!) nem elfogadhatók.

Ugyanakkor az is lehet, hogy valóban fennáll a partnerénél valamilyen szexuális zavar, vagy annak veszélye. A pontos diagnózis felállítása csak személyes konzultáció alapján lehetséges.

Amennyiben "csak" aggályokról van szó, a segítség általában – de nem mindig – könnyebb, de a szóba jöhető szexuális zavarok kezelése is eredménnyel kecsegtet. Ha egyébként "jól kijöttek" egymással és fontos Önnek ez a kapcsolat, megéri egy kört futni. Ha másért nem, azért, hogy megnyugodjon, minden kártyát "kijátszott".

Vásároljon a Vital EgészségPlázában! >>

Dr. Vizi János
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés