2020. Május 31. vasárnap

válaszok: szex, pszichiátria

Dr. Vizi János szexológus, pszichiáter válaszol


Okoz-e később problémát a kamaszkori önkielégítés?

Kedves doktor úr!

Én egy aggódó anyuka vagyok.
Az a helyzet, hogy van egy 14 éves kisfiam akit rendszeresen rajtakapok, hogy önkielégítést végez. Aggódok nagyon hogy későbbiekben ez problémát okoz neki, szexuális problémákat. Észrevettem, hogy ha nem tartózkodom otthon belenéz a 18 éven felüli tartalmakba is. Filmek képek ilyesmikbe az interneten.
Az lenne a kérdésem, hogy ez okoz-e nála szexuális gondokat majd ha felnő?
Várom válaszát!

Üdvözlettel:

CsillaKedves Csilla, az önkielégítés a világon semmi problémát nem okoz, azonban az, hogy ha a fiának ezt titokban, bűntudattal terhelve kell csinálnia, az már igen. A serdülő fiúk több, mint 90%-a végez rendszeresen önkielégítést, és ez így van rendjén.

A pornófilmek szerepe nem ilyen egyértelmű. Pozitív, ha az önkielégítéshez szolgáltatnak fantázia anyagot, ugyanakkor negatív is lehet, mivel a pornófilmek többsége minden érzelemtől mentes, ráadásul technikailag sem a valós életet tükröző képet mutat be a szexualitásról, ezért irreális elvárásokat kelthet a tapasztalatokkal nem rendelkező fiatalokban.

Az a leghelyesebb, ha Ön, vagy a fiú apja nyíltan, őszintén beszél a fiúval és helyre teszi a gondolatait, elképzeléseit a szexualitásról. Ebben segíthetnek a színvonalas – de csak a színvonalas! – felvilágosító kiadványok, amelyeket meg lehet beszélni a fiúval.

 

Vásároljon a Vital EgészségPlázában! >>

Dr. Vizi János
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés