2020. Szeptember 27. vasárnap

válaszok: szex, pszichiátria

Dr. Vizi János szexológus, pszichiáter válaszol


„Megcsalt, mégis én kívánom jobban őt”

Tisztelt dr. úr!

42 éves nő vagyok.

Eddig átlagosan heti 1 alkalom volt a szex, de volt úgy, hogy 2 hetente... 23 éves házasok vagyunk. Tavaly azonban gyökerestől megváltozott a libidóm. 8 hónapja ugyanis megcsalt a férjem egy 26 éves nővel. Nagy trauma volt ez, de úgy döntöttem, megbocsátok, és próbáljuk helyrehozni a házasságunkat.

Ez után sokkal jobb sűrűbb és szenvedélyesebb lett a szex, volt olyan, hogy napi 2x is! Nálam azonban még most is tart ez a megnövekedett libidó, a férjem viszont nem kezdeményez olyan gyakran, ahogy én szeretném...
Gyakran én kezdeményezek, de rosszul esik, mert úgy érzem, hogy nem kíván annyira, mint én őt..., ilyenkor gyakran megsértődöm, és "hisztizem"...:(

A kérdésem: mit tehetnék, hogy én kívánjam kevésbé, és ő jobban?
Hogyan lehetne egyensúlyba hozni a dolgokat? Hogyan kezeljem, ha neki épp nincs kedve? Kicsit szégyellem is, hogy így megváltoztam....
Egy 43 éves férfi átlagosan milyen gyakran kívánja, ill. van igénye a szexre?
Ez a megnövekedett libidóm a "megcsalásomnak köszönhető", vagy igaz, hogy a 40-es nőknek megnövekedett a nemi vágyuk?

Nagyon várom válaszát. Köszönöm!

luci87Kedves Kérdező, az tejesen mindegy, hogy "egy negyvenhárom éves férfi" átlagosan milyen gyakran kívánja a szexet. Az "átlag" nagyon széles határok közötti szórásból adódik, nagyok az egyéni különbségek, ráadásul ez egy személynél partnertől, kapcsolattól, helyzettől függően is változik, hullámzik. Az a lényeg, hogy a férje milyen gyakran kívánja Önnel, ez pedig nagy mértékben függ Öntől.

Gondolom, azzal nem árulok el semmi újat, hogy a "hiszti" és a folyamatos elvárások, némi szemrehányásokkal fűszerezve a nemi vágy lelohasztásának leghatékonyabb eszközei közé tartoznak, ezek alkalmazásával tehát fel kellene hagynia. A mindig megkapható nő érdekes módon hosszabb távon szintén csökkenti a kedvet, főleg, ha a férfinak nem marad tere az igazi kezdeményezésre, mert vagy a nő megelőzi, vagy az első szóra "ugrik". Akármilyen nehéz is, érdemes lenne visszafognia magát, akár alternatív kielégülési módokat alkalmazva.

Közhelyesen hangzik, de mégis gyakran beválik az ilyen helyzetekben, ha külön programokat szervez magának, ahová jó alaposan kicsípve megy el. De kettesben is szervezzenek programokat – ha eddig nem tették volna meg.

Érdemes kicsit magába néznie. Az természetes és gyakori jelenség, hogy egy krízis után "mézeshetek" következnek megint – de ez ugyanarra a sorsa jut, mint az első, vagyis a lángolás többé-kevésbé alább hagy és eljönnek a hétköznapok – amelyeknek persze, nem kell szürkéknek lenniük :). Az is elképzelhető, hogy ebben az új fellángolásban érzett rá igazán a szex "ízére" és ettől nőtt a libidója, ezen nincs mit szégyellnie. Tudja, a negyvenes nők a legjobbak, mert már megtanultak mindent, de még nem felejtettek el semmit :).

DE! Az is elég gyakori, hogy a megcsalt fél nem csak akkor akarja a szexet, amikor valóban vágyik rá, amikor valóban szexre vágyik. Sokszor a kezdeményezésben több-kevesebb mértékben az is megbújik, hogy bizonyosságot akar szerezni arról, hogy valóban újra övé a partner. Különösen a nőknél tudatosan, tudattalanul az is szerepet játszhat, hogy mintegy ki akarják "fárasztani" a partnerüket, hogy annak már ne legyen kedve, ereje kifelé kacsintgatni. Érdemes tehát önvizsgálatot tartani, valóban szexelni akar, vagy netán más okok is mozgatják. Utóbbi esetben ne kezdeményezzen szexet.

 

Vásároljon a Vital EgészségPlázában! >>

Dr. Vizi János
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés