2020. Október 27. kedd

válaszok: szex, pszichiátria

Dr. Vizi János szexológus, pszichiáter válaszol


Pánikbetegség vagy terhességi rosszullét?

Tisztelt doktor Úr.

13-14 hetes kismama vagyok, december eleje óta küszködöm fejfájással, ami minden napos, de nem minden nap fáj ugyanolyan intenzitással. A nőgyógyászom elküldött neurológiára, ott (hál' Istennek) nem találtak semmit. Jártam fül-orr-gégészeten is (mert gyanakodtak homloküreg gyulladásra), az sem oldotta meg a fejfájásomat. Aztán kezdtem igen rosszakra gondolni (meg fogok halni stb...aztán ha nem erre, a szeretteim halálával foglalkozom, még éjszaka is, meg hogy valami baja biztos van a magzatnak, mert már volt egy terhességem és annál semmi bajom nem volt),addig addig hogy ha mentem valahova (csak a férjemmel indulok el bárhova) megérkezés után mindig légszomjam volt, (amit meg is jegyzett a neurológus, mondván: "miért kapkodja a levegőt?) innom kellett, esténként pedig zsibbad a kezem és van amikor felkelek éjszaka és nem tudok vissza aludni csak nagy sokára.
Aztán múlt héten elmentünk bevásárolni egy hipermarketbe, öt percet voltunk bent és én elkezdtem kapkodni a levegőt, vizet kértem, úgy éreztem nincs levegőm, aztán leültem, de nem segített. Jöttek a lila foltok a szememben és gyorsan lefeküdtem mielőtt nagyobb gond lett volna. Felpolcoltuk a lábam meg hívták a mentőket. A fekvéstől jobb lett, mire az orvos oda ért tudtam ülni, viszont megkérdezte a doktornő, hogy nem vagyok e pánikbeteg?

A kérdésem pedig az lenne, hogy lehetek-e az (pánikbeteg), vagy ez csak egy terhességi rosszullét volt? Ha pedig egyik sem, tudna-e tanácsot adni merre induljak el, hogy javítani tudjak a közérzetemen, mert kezdek kétségbe esni, hogy minden nap fáj a fejem! Megértését és válaszát előre is köszönöm.

GabiKedves Gabi, a leírt tünetek nem típusosak pánikbetegségre, de ennyi információ alapján nem kizárható az sem. Első körben menjen el egy terhespatológiai rendelésre. Ha ott nem találnak/javasolnak semmit, akkor – amennyiben a lakóhelyétől elérhető távolságban van ilyen – keressen egy jó szülés-előkészítő programot. Leginkább a többi kismama tud javasolni ilyet. A nagyobb városokban az ilyen programok keretében mód van egyéni tanácsadásra is. Ezen felül vannak olyan szakemberek, amelyek kifejezetten a terhesség alatti pszichés támogatásra specializálódtak.

Vásároljon a Vital EgészségPlázában! >>

Dr. Vizi János
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés