2020. Szeptember 21. hétfő

válaszok: szex, pszichiátria

Dr. Vizi János szexológus, pszichiáter válaszol


Nászéjszakai impotencia

Jó Napot!

23 éves srác vagyok. Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy 1 hónapja van kapcsolatom, de nincs megfelelő merevedésem. Többször próbáltuk már, de sehogy sem megy. Ha az elején van is, kis idő után az is megszűnik. Szerintem köze van annak is hogy 1 évig nem volt szexuális kapcsolatom, meg az előző partner fogamzásgátlót szedett. Most viszont óvszert kell húznom. Csak nincs mire. Akarom is, meg kívánom a partnerem, de valami miatt nincs meg a megfelelő merevedés. Már én érzem magam kínosan, meg már az elején stresszelek, hogy hogy fog alakulni a dolog. Tudom, ez sem jó, mert már kapásból nem ott jár az eszem. Az önkielégítéssel viszont nincs probléma.. az megy...

Válaszát előre is köszönöm!

BeniKedves Kérdező, amit leírt, azt „nászéjszakai impotenciának” is szokás nevezni. Az elnevezés arra utal, hogy sokszor éppen akkor mondunk csütörtököt, amikor úgy érezzük, hogy igazán legénynek kellene lennünk a gáton… Az, hogy a jelenségnek külön neve is van, az pedig azt mutatja, hogy jól ismert, gyakori problémáról van szó – ne aggódjon tehát, nem csak az Ön készülékében van a hiba.

A „nászéjszakai” jelző azt a megnyugtató üzenetet küldi, hogy átmeneti, gyorsan múló probléma ez – ha sikerül megnyugodni, megszabadulni a teljesítménykényszertől, a kudarc miatti félelmektől, onnantól megy minden, mint a karikacsapás. Lehet, hogy mire a válaszomat olvassa, a kérdése már okafogyottá is vált – de ha nem, akkor sincs oka aggodalomra. probléma megoldása döntően kettős. Az egyik a gyógyszer. A korszerű, merevedést javító gyógyszerektől jó eredményt szoktunk látni az Önéhez hasonló esetekben. Általában elégséges egy-két alkalommal bevenni őket, aztán már elég a tudat is, hogy ott lapul a tabletta a zsebben.

A megoldás másik útja, ha sikerül a nálunk eléggé berögzült aktuscentrikus szemléletet meghaladni. Ha sikerül elfogadni, hogy az együttlét célja, hogy jól érezzék magukat együtt, kényeztessék egymást, ha nem azt figyeli állandóan, hogy elindult-e, „elég jó-e” a merevedése, hanem ehelyett arra figyel, hogy milyen élményeket nyújthat a partnerének és viszont, akkor biztosan merevedése lesz. Az is fontos, hogy nem szabad a kialakuló merevedést azonnal „kihasználni”, mert ez az esetek nagy részében a behatolás előtt, vagy nem sokkal utána a merevedés megszűnéséhez vezet. Csak folytassák egy darabig a pettingelést, a kézzel-szájjal ingerlést, amíg tényleg el tudja engedni magát és valóban stabil merevedése alakul ki.

Vásároljon a Vital EgészségPlázában! >>

Dr. Vizi János
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés