2020. Szeptember 26. szombat
A verruca vulgaris, más néven szemölcs, a bőr vírusos eredetű fertőző betegsége. Szemölcsök bármely életkorban megjelenhetnek, de csecsemő- és korai gyermekkorban ritkán fordulnak elő, gyakoriságuk iskoláskorban nő.

Leggyakoribbak 16-20 éves korban, ezt követően a szemölcsök előfordulása rohamosan csökken. A bőrsérülések elősegítik a vírus megtelepedését. Körömrágás vagy sérülés nyomán a szemölcs halmozódhat. A fokozott izzadás, bokasüllyedés, a láb deformitásai a talpi szemölcs kialakulását segítik elő.

Szemölcs előfordulása

A verruca vulgaris főként a talpon, a kéz háti felszínén, ritkábban az arcon, gyermekek térdén fordul elő, de bármelyik testtájon megjelenhet. A verruca, szemölcs, kerek vagy félgömb alakú, halványsárga vagy durva felületük miatt barnás színű, érdes felszínű göbcsék, amelyek nem viszketnek, gyulladást nem okoznak, csak akkor fájnak, ha berepednek. A köröm alatt kifejlődő szemölcsök enyhén fájdalmasak. Szemölcs megjelenési formája az arcon és nyálkahártyákon eltérő. Az arcon (esetleg nyakon), állon és szemhéjon fonálszerű, vékony, kocsányos szemölcsök képződhetnek, a külső szeméremtesten, a péniszen és a végbélnyílás környékén megjelenő (anogenitális) szemölcsök kis, karfiolszerű kinövések, általában fájdalmatlanok, de gyakran irritálhatják az érintettet.A szemölcsök kezelés nélkül néha évekig megmaradnak, gyakran szaporodnak, máskor spontán, hirtelen, nyom nélkül eltűnnek.

Szemölcs eltávolítás

Szemölcs eltávolítás a szemölcs típusától, elhelyezkedésétől függően bőrgyógyász szakorvossal történő konzultációt követően lehetséges az alábbi módokon.

Fagyasztással (folyékony nitrogénnel) történő szemölcs eltávolítás,

Rádiófrekvenciás kauter készülékkel történő szemölcs eltávolítás (ekkor a bőr szövete a bemetszés során minimális sérülést szenved és a hegképződés is minimális.)

Folkman kanállal történő szemölcs eltávolítás

Fáj-e a szemölcs eltávolítás?

A szemölcs eltávolítás szinte fájdalommentes, de felületi érzéstelenítés is alkalmazható az eljárás során.


Forrás: Dermatica.hu
2015. 11. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés