2020. Augusztus 11. kedd
Száz évig, vagy még tovább élni valódi mutatvány. A mondás szerint a nyugalom a hosszú élet titka, de mit mond erről a tudomány? Íme egy csokorra való tény a százon felettiekről a LiveScience tudományos portáltól.

• A tudósok egyre több bizonyítékot találnak arra, hogy a gének fontos szerepet játszanak abban is, ki meddig él. Az extrém életkor megélése családon belüli halmozódást szokott mutatni, ezért gyanítható, hogy a “hajlam” öröklődik.

százévesek

• A fejlett országokban a száz év felettiek aránya 1:6000. A szuper hosszú életűek, akik 110 évnél tovább is élnek, még ritkábban fordulnak elő: hétmillió emberből mindössze egy ilyen akad.

• Van egy olyan régi mondás, aminek az a lényege, hogy ha valaki megéli a nyolcvanadik születésnapját, nagyobb az esélye, hogy a századikon is még ünnepeltetheti magát. A megállapítás bír némi tudományos háttérrel is, ugyanis sok százévest sokáig elkerülnek az olyan, idős korban amúgy gyakori krónikus betegségek, mint az elbutulás, szívbetegség és magas vérnyomás. A száz év felettieket tanulmányozó Thomas Perls, a Bostoni Egyetem orvosi karának munkatársa szerint ezek az emberek átlagosan 93 éves korukig maradnak egészségesek.

• A száz év felettiek nagy többsége, 85%-a nő. Hogy ennek mi a pontos oka, ma sem ismert.

• Érdekes, hogy bár sokkal több nő éri meg a száz évet, az ilyen sokáig élő férfiak általában egészségesebbek és fittebbek. A lehetséges magyarázat szerint a nők könnyebben megbirkóznak a betegségekkel, ezért tovább élnek, a férfiak pedig könnyebben halnak meg valamilyen betegség miatt, azok viszont, akik akik extrém sokáig életben maradnak, relatíve sokkal egészségesebbek kell hogy legyenek – állítja Perls.

• A világ egy tája sem bővelkedik a százévesekben, de Perls úgy véli, ezt még tüzetesebben kell tanulmányozni.

• Az eddigi rekorder, aki bizonyítottan a legtovább élt, a francia Jeanne Calment volt, aki 1977-ben, 122 éves korában hunyt el.


Forrás: Medipress
2010. 07. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés