2018. December 18. kedd
A Kelet-Finnországi Egyetem kutatása szerint a gyakori szaunázás csökkenti a magas vérnyomás kockázatát. Az American Journal of Hypertension című lapban közzétett tanulmány kimutatta, hogy közel 50 százalékkal alacsonyabb volt a magas vérnyomás azoknál a férfiaknál, akik heti 4-7 alkalommal szaunáztak, szemben azokkal, akik csak egyszer.

Korábban már arra is fény derült, hogy a rendszeres szaunázással megelőzhető a hirtelen szívleállás, illetve az egyéb szív- és érrendszeri megbetegedésekből bekövetkező halálesetek száma is, aminek a legújabb vizsgálatok fényében szintén az állhat a hátterében, hogy a szauna jótékonyan hat a vérnyomásra.

Agyunkat fiatalító művészet >>>

A kutatás során 1621 középkorú férfit kísértek figyelemmel, akik Finnország keleti felén éltek, és szaunázási szokásaik alapján három csoportba sorolták őket: hetente egyszer, hetente 2-3 alkalommal, illetve hetente 4-7 alkalommal szaunázók. Átlagosan 22 éven át tartott a nyomon követés, ezalatt az idő alatt a férfiak 15,5 százalékánál jelentkezett magas vérnyomás, és amint az kiderült, a heti 2-3 alkalommal szaunázok között ez az arány 24 , míg a heti 4-7 alkalommal szaunázók körében már 46 százalékkal alacsonyabb volt, mint azoknál, akik csak hetente egyszer jártak el a szaunába.

A legjobb természetes ránctalanító összetevők >>>

A szaunázás jótékony hatása azzal magyarázható, hogy a kamrában ülve az ember hőmérséklete két fokkal is megemelkedik, ami az erek tágulását okozza, ráadásul az endoteliális funkciók is javulnak, vagyis a vérerek belső falának funkciói, aminek következtében a szisztémiás vérnyomás is kedvezően alakul. Ehhez még hozzájárul, hogy az izzadás során folyadék távozok a szervezetből, ami szintén a vérnyomás csökkenését okozza, illetve a szisztémiás vérnyomás összességében már annak az ellazult állapotnak a következtében is csökken, amit az ember a szaunában eltöltve elér.

Agyunkat fiatalító művészet >>>

Ha a fenti előnyök valakinek még mindig nem hozták meg a kedvet ahhoz, hogy ellátogasson egy szaunába, azt sem árt tudni, hogy további elemzések során az is kiderült, hogy a gyakori szaunázás hatására még a tüdőbetegségek is messze elkerülik az embert.


Forrás: Medipress
2017. 11. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés