2020. Október 29. csütörtök
Napi egy kávé fogyasztása akár negyedével is csökkentheti a stroke kockázatát a nőknél, azok a nők pedig, akik egyáltalán nem fogyasztanak kávét, lényegében nagyobb eséllyel vannak kitéve a stroke veszélyének – állítják svéd kutatók.

Susanna Larsson, a stockholmi Karolinska Intézet kutatója és munkatársai 34 ezernél is több 49 és 83 év közötti nőt vizsgálva megállapították, hogy a napi egy-öt kávét elfogyasztók 22-25 százalékkal kisebb eséllyel vannak kitéve a stroke veszélyének, mint azok, akik egynél is kevesebbet isznak. „Vagyis már egész kevés kávé is pozitív hatással lehet a szervezetre” – állítja Larsson.

stroke, kávé

A Stroke című folyóiratban ismertetett megfigyelések eredményei akkor sem változtak, ha a kutatók egyéb tényezőket is figyelembe vettek, mint például a dohányzást, a testsúlyt, a cukorbetegséget, a magas vérnyomást vagy az alkoholfogyasztást.

A tanulmány eredményeit kommentálva Dr. Larry B. Goldstein, a Duke Egyetem Stroke Központjának igazgatója megjegyezte, hogy az ilyen jellegű vizsgálatokkal az a gond, hogy túl sok tényezőt hagynak figyelmen kívül, ráadásul a megfigyelések csupán a svéd népességre szorítkoznak.

Ugyanakkor a rendszeres kávéfogyasztás és a stroke kockázatának csökkenése közötti összefüggésről már tavaly beszámoltak brit kutatók az Amerikai Stroke Szövetség konferenciáján. Akkor a Cambridge Egyetem által végzett vizsgálat 23 ezer férfi és nő bevonásával azt mutatta, hogy a kávéfogyasztók 27 százalékkal kisebb eséllyel kaptak stroke-ot. Korábban az Utrechti Orvosi Egyetem kutatói is megjelentettek egy online tanulmányt, amelyben több mint 37 ezer hollandiai lakost figyeltek meg tizenhárom éven át, és ők is hasonló eredményekre jutottak.


Forrás: Medipress
2011. 03. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés