2020. Május 29. péntek
A túl sok stressz hatására adrenalin termelődik szervezetünkben, ami hosszú távon a haj őszülését, sőt súlyosabb esetekben akár rákot is okozhat, állítják amerikai kutatók. 

Az ismert stresszhormon, az adrenalin egy rövid és intenzív időszak erejéig jótékony hatású: felkészíti a szervezetet a küzdelemre vagy a menekülésre, ugyanakkor a folyamatos stressz hatására szervezetünkben felgyülemlett adrenalin komoly hatással van a DNS-ünkre is. Ezt a negatív hatást vizsgálta Robert Lefkowitz professzor, az észak-karolinai Duke Egyetem kutatója.

stressz, adrenalin, rák, őszülés

A szakember és kollégái heteken át adagoltak infúzión keresztül adrenalint kísérleti egerekbe, hogy szimulálják a hosszú távú stressz hatásait, és megállapították, hogy a p53 nevű rákmegelőző hatású fehérje szintje jelentősen lecsökkent az egerek szervezetében.

A p53 fehérjét a „genom védelmezőjeként” is szokták emlegetni, mivel általában akkor termelődik, amikor a DNS károsodik. A p53 hatására a potenciális rákos sejtek meggyógyítják önmagukat, illetve amennyiben ez nem lehetséges, akkor elpusztítják önmagukat. Szintén a DNS-károsodás miatt áll le a sejtek pigmenttermelése, amely a haj természetes színéért felelős – olvasható a Nature című tudományos magazinban publikált tanulmányban.

A kutatás egyelőre még meglehetősen kezdeti stádiumban van, de a remények szerint a kutatók olyan gyógyszert fejleszthetnek ki, ami alkalmas lehet a folyamatos stressz miatt kialakult betegségek kezelésére, sőt akár a kora őszülés ellen is hatásos lehet.


Forrás: Medipress
2011. 08. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés