2018. Május 24. csütörtök
A tüdő és a csont sejtjeit nagyobb valószínűséggel támadja meg a betegség.

A ráknak több tíz eltérő formáját ismerjük, némelyikük sokkal halálosabb, mint a többi. A betegség a test bármely részét támadhatja, és akkor alakul ki, amikor a sejtek egy része kontrollálatlan növekedésnek indul, kiszorítva az egészséges sejteket. A rák azonban nem csak egy betegség. Sok formát ölthet, és a tüdőből, az emlőből, a vastagbélből vagy akár a vérből is kiindulhat. A betegség egyes válfajai gyorsan növekednek és terjednek, ezért halálosabbak is. A kutatók ugyan értik, hogy a betegség típusai eltérőek, azt egyelőre nem tudják pontosan, mi ennek az oka.

Arcunk árulkodik a stressz okairól - én is tudni szeretném!>>>

Biofizikus Társaság Los Angeles-i éves kongresszusán közzétett új kutatásukban a Pennsylvaniai Egyetem munkatársai részben megválaszolták ezt a kérdést. Felfedezték, hogy amikor a sejtek kemény, merev testszövetekbe vannak „bepréselődve”, például a tüdőben és a csontokban, sebezhetőbbek a rákot okozó genetikai mutációkkal szemben. Amikor viszont a rák a lágyszöveteket, például az agyat és a gerincvelőt támadja, ezek a genetikai rendellenességek kevésbé valószínűek.

A kutatók úgy vélik, hogy ennek oka a feszültségi erőkben rejlik, amelyek a daganatos sejtekre nehezednek mozgás és osztódás közben. Minél merevebb a szövet szerkezete, annál nehezebben tudja a szervezet helyreállítani a károsodott DNS-t, vagy a genetikai mutációkat. Az eredmények azt mutatták, hogy a merev szövetekben kialakuló daganatok 100-szor magasabb mutációs arányt és kromoszóma variációt mutattak, mint a lágyszövetekben lévő daganatok.


Forrás: Medipress
2016. 03. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés