2018. December 18. kedd
Nem az esés az egyetlen probléma, ami a quaddal közlekedő fiatalokat fenyegeti. Sajnos nagy a valószínűsége annak, hogy több szennyező anyagot lélegeznek be, mint a biciklisek és az autósok.

„A problémát az jelenti, hogy ezeket az eszközöket nehéz terepre tervezték, ahol rengeteg a por, márpedig a szennyező anyagok ebben a környezetben gyorsabban szaporodnak, és több problémát okoznak” – mondja a kutatást vezető Chris Wolfe, a Cincinnati Children’s Hospital Medical Center epidemiológusa.

Agyunkat fiatalító művészet >>>

A quadot vezető felnőtt és a mögötte ülő gyerek így különösen sebezhetővé válik. Ez ugyan helyi sajátosság, de Amerikában egyes kedvelt quados területeken akár nagy mennyiségű, rákkeltő azbeszt belélegzésére is sor kerülhet, de a világ más tájain is előfordulhatnak olyan terepek, ahol nem várt kémiai anyagokat lélegeznek be a fiatalok. A szakember szerint a megoldás az, ha a szennyezett levegőjű területeket tudatosan kerülik a négykerekű nyitott járművel közlekedők, azonkívül maszkot használnak, amely kiszűri a légszennyezettségnek legalább egy részét.

Mindez már csak azért is fontos, mert kb. 44 millió amerikai használ terepjáró quadot. Az anyag a International Journal of Hygiene and Environmental Health című szaklap friss számában került publikálásra.


Forrás: Medipress
2017. 11. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés