2020. Április 09. csütörtök

A prosztatarák elleni harc elmúlt 70 évének legjelentősebb előrelépését jelentheti az az új gyógyszer, amely a betegek 80%-ának segíthet a betegség kemoterápiára nem reagáló, halálos formája esetén.

 

Nézze meg az EgészségPláza termékeit!


A prosztatarák a férfiakat érintő egyik leggyakoribb daganatos betegség, melynek legagresszívebb és legtöbbször halálos formája évente csak az Egyesült Királyságban tízezer férfit betegít meg. A kemoterápia utáni várható élettartam általában nem több 18 hónapnál.

idős férfibeteg, prosztatarák, gyógyszer

A betegség kialakulásáról kiderült, hogy a rákos sejtek a nemi hormonok, például a herékben termelődő tesztoszteron hatására szaporodnak. A jelenlegi kezelések arra irányulnak, hogy megállítsák a herék tesztoszterontermelését.

A brit rákkutatási intézet (The Institute of Cancer Research) kutatói felfedezték, hogy a daganat kialakulásáért felelős nemi hormonok származhatnak más forrásokból is - többek között maga a tumor is termel nemi hormont. Az általuk kifejlesztett hatóanyag blokkolja azokat a hormonokat, melyek 'üzemanyagként' szolgálnak a rákos sejtek számára.

A kutatók szerint a szer azoknál a betegeknél 80 százalékban hatásos, akiket a betegség halálos, a kemoterápiára nem reagáló változata támadott meg. A gyógyszer a remények szerint két-három éven belül akár egyszerű tabletta formájában is alkalmazható lesz.

A legújabb kezelés nem csodaszer, de hatalmas előnyei vannak: meghosszabbítja az előrehaladott stádiumban lévő betegek életét és jelentősen csökkenti a fájdalmukat.

Nézze meg az EgészségPláza termékeit!


Forrás: Medipress, Vital
2008. 07. 23.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés