2020. Október 24. szombat
A pikkelysömörben szenvedő betegeknél nagyobb lehet más súlyos egészségügyi problémák kockázata is – derül ki egy friss tanulmányból.

A pikkelysömör – amelynek tipikus velejárói az irritált, vörös foltok a bőrön – és más betegségek közötti összefüggés eddig nem volt tisztázott a JAMA Dermatology című szakfolyóirat internetes kiadásában augusztus 7-én megjelent eredményekhez több mint 9 000 brit pikkelysömörös páciens adatait hasonlították össze több mint 90 000 pikkelysömör nélküli emberével. A megfigyeltek mind 25 és 64 év közöttiek voltak.

A pikkelysömörösök 52 százalékánál enyhe volt a bőrprobléma, 36 százalékuknál mérsékelt, illetve 12 százalékuknál súlyos. Az adatok szerint körükben nagyobb arányban fordult elő krónikus tüdőbetegség, cukorbetegség, májbetegség, szívroham, gyomorfekély, végtagi keringési rendellenesség, vesebetegség és reuma.

Az említett betegségek kockázata a pikkelysömör súlyosságával egyenes arányban nőtt – hangsúlyozta Howa Yeung, a Pennsylvaniai Egyetem munkatársa. „Az orvosoknak tudniuk kell erről az összefüggésről a teljes körű ellátás biztosításának érdekében. Főleg azoknál, akiknél a pikkelysömör súlyos formában van jelen” – nyilatkozta Yeung kollégáival együtt. Bár a kutatás összefüggés talált a pikkelysömör megléte és más betegségek fokozott kockázata között, nem bizonyít ok-okozati összefüggést.


Forrás: Medipress
2013. 08. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés