Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Vesegörcs

A vesekő rendszerint heves, olykor kólikaszerű, görcsös fájdalommal jár együtt, mely azonban félrevezető is lehet, hiszen a vesegörcs nem csak a vesekövek, de a vese egyéb megbetegedéseinek kísérője is lehet.

Az elzáródást okozó vesekövek rendszerint heves fájdalmat okoznak, amely „kólikaszerű" is lehet. Hirtelen kezdődik a görcsös fájdalom, valamelyik oldali vesetájról indul, émelygéssel, hányingerrel járhat. Ilyenkor a beteg állandóan mozgolódik, nyugtalan. A fájdalom jelentkezhet epizódokban, és a hasban előrefelé is kisugározhat. Amint a vesekő [1] halad lefelé a húgyvezetékben, a fájdalom az azonos oldali herékbe és nagyajkakba is kisugározhat. Ha a kő elakad, sürgető és gyakori vizelési inger léphet fel.

Kis kő – nagy panasz, nagy kő – kis panasz

A kólikaszerű fájdalom oka az, hogy a vese által kiválasztott vizelet az elakadt kő miatt nem tud továbbfolyni, így pangás keletkezik, amely a vesetok feszülését, valamint a kő körüli simaizom görcsét váltja ki. Ha a vesekő [2] nem okoz vizeletelfolyási akadályt, fájdalom általában nem keletkezik. A vesemedencét kitöltő nagy korallkövek sokáig tünetmentesen növekedhetnek, ugyanakkor a húgyvezetékben elmozduló kis kövek nagy fájdalommal járhatnak.

Ezért is igaz az állítás: kis kő – nagy panasz, nagy kő – kis panasz. Érthető, hiszen a nagy kövek általában nem mozdulnak el. míg a kicsik a húgyvezetékben lefelé indulva okozzák a húgyvezeték simaizomgörcsét, illetve elzáródását.

Reflexjelenségek

Mivel a vese és a bél beidegzése azonos, a veseköves görcs számos reflexes jelenséggel járhat, pl. a bélműködés csökkenhet, akár bélhűdés is kialakulhat, puffadás, hányinger, hányás jelentkezhet, amely kezdetben a klasszikus tünetekről el is vonhatja a figyelmet, s valamilyen bélbetegségre terelheti. Ugyanígy a vegetatív idegrendszerrel való kapcsolat miatt a veseköves görcs kapcsán verítékezés, sápadtság, szapora szívműködés jelentkezhet, amely esetleg szívbetegség gyanúját kelti.

Amennyiben a vizelet a kő mellett befertőződik, vesemedence-, illetve veseállomány-gyulladás alakulhat ki, magas láz, hidegrázás kíséretében. Ilyenkor pedig esetleg fertőző betegségre gondolunk.

Indokolt gyanakvással

Láthatjuk, hogy egyetlen vesekő milyen sokféle betegség gyanúját vetheti fel, ugyanakkor mindenképpen indokolt az olyan egyéb betegségek kizárása, amelyek akár kólikaszerű vesegörcs, akár görcsös hasi fájdalom formájában jelentkeznek. Nézzük ezeket a leggyakoribb betegségeket!

A vese megbetegedései
A vese fájdalommal járó betegségei általában egyoldaliak, de néha, például heveny veseállomány-gyulladásban (valószínűleg a vese tokjának feszülése miatt) előfordul enyhe, kétoldali, deréktáji-vesetáji, előre sugárzó feszülés vagy nyomás, amely ritkán ölt komoly fájdalomjelleget. A heveny vesemedence-gyulladás éles fájdalommal és vesetáji ütögetési érzékenységgel jár; a vese tapintáskor is nyomásérzékeny.

A vese fejlődési rendellenességei, az úgynevezett lógó vese, a vese daganatai is járhatnak tompa vagy erősebb deréktáji-vesetáji fájdalommal, nyomásérzékenységgel. E lehetőségek a vizelet vizsgálatával legtöbbször kizárhatók, de az egyéb vizsgálómódszerek is nélkülözhetetlenek. Okozhat fájdalmai és lázat a vese melletti tályog is; ilyenkor a deréktáj a beteg oldalon duzzadt, elődomborodik. Ritka megbetegedés a vese sérülése, amely hirtelen igen nagy vesetáji fájdalmat és sokkot idéz elő. Szívbetegben kialakuló vesetáji fájdalom veseinfarktusra gyanús, de a veseartéria hirtelen elzáródása is bekövetkezhet.

A mellékvese megbetegedése
Vesetáji görcsös fájdalmat okozhat a mellékvese megbetegedése is (ez a vese felső pólusán ülő szerv, amely hormonokat termeli), ilyen pl. a mellékvese bevérzése.

Hasi szervek elváltozásai
A leggyakoribb, görcsös fájdalommal járó elváltozások azonban a hasi szervek betegségei: pl. a vakbélgyulladás, a petefészekciszta megcsavarodása, a petefészek gyulladása, a méhen kívüli terhesség, gyulladással járó bélbetegségek, az epeköves görcsös roham, epehólyag-gyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás vagy a daganatos elváltozások (akár a méhben, akár a belekben stb.), de a gerinc betegségei is okozhatnak a hasban előresugárzó görcsös fájdalmat, ilyen fájdalommal jelentkezhetnek a gyomor és a nyombél átfúródásai vagy szervezetünk legfőbb erének, az aortának a repedése is.

Egyéb okok
Azért célszerű a beteget alaposan kikérdezni, hogy az esetleg csupán banális okokból kialakult fájdalmat tisztázni tudjuk: pl. nőknél a menstruációs fájdalom vagy a megindult szülés, vetélés lehet ilyen görcsös jellegű; a fájdalom azonban súlyos esetben utánozhat hasi katasztrófát, illetve a komoly székrekedés is állhat a panaszok hátterében.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/vesegorcs.htm